Now Reading:
Međimurska županija u samom vrhu po broju djece i mladih – evo kakva je dobna struktura u ostalim sjevernim županijama
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija u samom vrhu po broju djece i mladih – evo kakva je dobna struktura u ostalim sjevernim županijama

Međimurska županija imala je u 2021. godini najviše mladih, a i prosječna starost je u toj županiji bila na najnižoj razini te je ujedno i indeks i koeficijent starenja bio najbolji. Blizu nje, po tim demografskim pokazateljima bila je Dubrovačko – neretvanska, Zagrebačka, Splitsko – dalmatinska, Brodsko – posavska te Varaždinska i Krapinsko – zagorska županija. Pokazuju to ovaj tjedan objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku, a koje prenosi portal Župan.hr.

U Međimurskoj županiji najveći je udio mladog stanovništva (do 19 godina), 21,5 posto, slijede Dubrovačko-neretvanska i Zagrebačka županija s udjelom od 20,1 posto, Splitsko-dalmatinska s 20 posto i Brodsko-posavska s 19,8 posto. Prosjek za RH je 19,1 posto udjela mladih do 19 godina.

U Međimurskoj županiji je i najniža prosječna starost, 42,9 godina, a prosječna starost u zemlji je 44,3 godina.

Indeks starenja je u Međimurskoj županiji bio 130,5 , Zagrebačkoj 141,5, Splitsko-dalmatinskoj 144,6, Dubrovačko-neretvanskoj 147,4 i Varaždinskoj 147,9. Indeks starenja pokazuje odnos broja starijih od 60 godina na sto mladih od 0 do 19 godina. Za cijelu RH prosječni indeks iznosi 156,2, dok je 2011. bio 115, odnosno udjel starijih osoba u jakom je porastu.

Sličan je i poredak za koeficijent starenja (porast broja i povećanje udjela stanovništva starijega od 65 godina u ukupnom stanovništvu). Najbolji je opet u Međimurskoj županiji i iznosi 28, u Varaždinskoj je 28,2, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj 28,4 i 29 u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prosječni koeficijent za cijelu zemlju je 29,9.

Prema pokazatelju udjela radno sposobnog stanovništva predvode Krapinsko-zagorska županija, sa 66,5 posto te Varaždinska sa 65,3 posto.

Kako piše portal Župan.hr, objavljeni podaci približno su jednaki ranije objavljenim podacima o broju rođenih, stopi nataliteta, prirodnom prirastu… po županijama, a po kojima je također Međimurska županija u samom vrhu.

No, šira slika pokazuje da osim što smo u 10 godina izgubili, ovisno o županiji, od 10 do 20 posto stanovnika, ujedno smo jedna od najstarijih populacija u svijetu i u demografski smo najugroženijem prostoru u svijetu po stručnjacima UN-a.

Otvaranje granica i tržišta rada samo je pojačala trend, a svaka županija se bori svojim mjerama protiv negativnih trendova.

Međimurska županija prema podacima DZS-a ima 21,5 posto udjela stanovnika od 0 do 19 godina, prosječna starost je 42,9 godina, indeks starenja 130,5 i koeficijent starosti 28.

Prema ranijoj analizi, portala Župan.hr na temelju podataka DZS-a, u 2021. godini prirodni prirast u Međimurskoj županiji bio je u najmanjem minusu u odnosu na ostale županije, – 331, najbolju stopu nataliteta od 10,66 rođenih na 1.000 stanovnika, i bila je među najboljima po padu prirodnog prirasta u odnosu na godinu prije, za 95.

Županija je jedna od rijetkih uključenih u brigu o predškolskom odgoju, odnosno asistente u vrtiću, Županija podupire i rad darovitih vrtićaraca. Nadalje, sufinancira boravak roditelja s djetetom u slučaju potrebe bolničkog liječenja. Svim studentima se isplaćuje jednom godišnje financijska potpora koja je lani povećana na 800 kuna te je u tu svrhu isplaćeno u 2021. 1,3 milijuna kuna za 2.241 studenta, a lani 1,7 milijuna kuna za 2.139 međimurskih studenata.

U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom dodjeljuju se stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja te je lani za preko 120 učenika obrtničkih zanimanja dana godišnja stipendija vrijedna 6.000 kuna.

Za djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja se školuju u srednjim školama osigurana je mjesečna stipendija od 300 kuna.

Županija sudjeluje i u EU projektima kroz koje se osigurava besplatna prehrana i pomoćnici u nastavi. Novčano se nagrađuju najbolji studenti (dobitnike rektorovih nagrada). U srednjim školama organiziraju se centri izvrsnosti za pojedina područja znanosti i umjetnosti ( u školama i izvan njih).

www.sjever.hr / www.župan.hr
04.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.