Now Reading:
Novi iskorak hrvatskog lidera u gospodarenju otpadom – cijela obitelj Pre-koma od sada je dio elitnog društva bez otpada!
Full Article 4 minutes read

Novi iskorak hrvatskog lidera u gospodarenju otpadom – cijela obitelj Pre-koma od sada je dio elitnog društva bez otpada!

Općine Jalžabet i Pribislavec u petak su pristupile međunarodnoj strategiji „Zero waste”. Riječ je o modelu kojeg koristi 600 jedinica lokalne samouprave diljem Europe te je dokazano najuspješniji model smanjenja nastanka otpada i povećanja njegove ponovne uporabe recikliranjem i kompostiranjem u svrhu maksimalnog izbjegavanja štetnog odlaganja i spaljivanja.

Inače, potpisivanjem odluke o pristupanju općina Jalžabet i Pribislavec ovoj strategiji, cijela obitelj Pre-koma postala je dijelom Zero wastea. Pre-kom koji danas okuplja 14 jedinica lokalne samouprave iz Međimurske i Varaždinske županije već je godinama poznat kao predvodnik u gospodarenju otpadom na području cijele Republike Hrvatske, a međunarodnu strategiju Zero waste provodi od 2006. godine.

Kako je objasnio Siniša Radiković, direktor Pre-koma, cijela priča oko izgradnje zajedničkog sustava gospodarenja otpadom krenula je 2006. godine kada je komunalno poduzeće obuhvaćalo četiri jedinice lokalne samouprave. Budući da se svih 14 jedinica lokalne samouprave koje Pre-kom danas okuplja svrstava u sam vrh odvojenog prikupljanja otpada u Hrvatskoj, logičan slijed bio je priključivanje društvu bez otpada.

-Prošla godina bila je vrlo izazovna, uz naš pozitivan rezultat, a ova će biti po meni još teža – rekao je Radiković napomenuvši kako su suočeni sa značajnim rastom troškova i padom prihoda od korisnog otpada.

Ipak, i u ovoj godini u planu su brojna daljnja ulaganja u sustav gospodarenja otpadom.

-Dalje ćemo modernizirati naša komunalna vozila pri čemu nas čekaju struja ili vodnik te čekamo početak gradnje regionalnog centra Piškornica kako bismo pokrenuli naš projekt sušenja miješanog otpada čime ćemo ga nastojati smanjiti za 20 posto, a time ostvariti i manji trošak zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada – kazao je Radiković.

Marko Košak, voditelj programa Gospodarenje otpadom Zelene akcije i koordinator Zero waste Croatia istaknuo je kako je Zero waste elitno društvo najuspješnijih gradova i općina u Europi koji održivo postupaju s otpadom. Riječ je o strategiji koja teži tome da se stvara i odlaže što manje otpada te da se on maksimalno koristi i reciklira.

Dodao je kako je njihova suradnja s Gradom Prelogom krenula prije osam godina, kada je Pre-kom bio na razini od 20 posto odvojeno prikupljenog otpada. Današnjih oko 60 posto, naglasio je Košak, znači da je Pre-kom lider u Hrvatskoj, ali i primjer dobre prakse puno šire.

-Iako se u Hrvatskoj već pet godina govori o gradnji centara za ponovnu upotrebu glomaznog otpada, jedini pravi takav centar postoji u Prelogu. Brojni gradovi diljem Hrvatske poskupjeli su uslugu, a Pre-kom, baš zato što ima dobar sustav, može kompenzirati neke troškove što drugi koji nisu ulagali u infrastrukturu ne mogu – rekao je Košak.

Zadovoljstvo što je njihovo komunalno poduzeće uvjerljivi lider u Hrvatskoj izrazio je i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek pohvalivši rezultate koje svih 14 jedinica lokalne samouprave postižu.

-Ti rezultati nam ujedno daju nove smjernice za nove izume za zbrinjavanje otpada koji bismo bili još kvalitetniji i koji bi i nama olakšali djelovanje. Mi smo primjer kvalitetnog funkcionalnog spajanja i vjerujem da ćemo si svi skupa pomoći u određenoj svoti eura i mislim da ćemo biti jedni od prvih, ako ne i prvi, u pogledu zbrinjavanja otpada – poručio je Kolarek.

Rajko Solar, načelnik Jalžabeta poručio je kako je njihova Općina u odnosu na prošlu godinu itekako napredovala. Naime, u 2021. godini bili su na razini od 26 posto odvojeno prikupljenog otpada, a danas su na razini od čak 50 posto što je veliki iskorak.

-Osim akcija čišćenja divljih odlagališta, naših šuma, akcija saniranja divljeg deponija, naša akcija „JA EKO“ sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a valja napomenuti i edukacije s vrtićem i sa školom – rekao je Solar.

Načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić poručio je kako je njihova općina bila jedna od općina s najmanjim postotkom razvrstavanja otpada na području Međimurske županije zbog čega su razmišljali kako unaprijediti sustav.

-Logičan slijed je da smo odabrali najboljeg, pa smo odlučili ući u grupaciju Pre-koma. U 2022. godini bili smo na 66,7 posto odvojeno prikupljenog otpada, dok je 2021. godine to bilo na razini od 21,3 posto. Sami rezultati pokazuju da smo dobro napravili što su i mještani prihvatili, mada uvijek ima 1 posto nezadovoljnih – rekao je Ladić.

Inače, u Općini Pribislavec nedavno je sanirano ilegalno odlagalište unutar romskog naselja u što je uloženo stotine tisuća eura, a sto posto je financirano iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ostala manja odlagališta, najavio je Ladić, sanirat će u suradnji s Pre-komom.

tklopotan / www.sjever.hr
03.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.