Now Reading:
PESJANEK TE GLEDI Prva preloška baštinska slikovnica bit će uvrštena u zavičajne zbirke lokalnih, ali i knjižnica diljem zemlje
Full Article 2 minutes read

PESJANEK TE GLEDI Prva preloška baštinska slikovnica bit će uvrštena u zavičajne zbirke lokalnih, ali i knjižnica diljem zemlje

„Pesjanek te gledi!” autorice Maje Lesinger prva je preloška baštinska slikovnica i kruna je višegodišnjeg rada djelatnica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga na revitalizaciji i popularizaciji lokalnih mitova i legendi dravskoga kraja.

Izdavač publikacije je KIČ Prelog uz financijsku potporu Grada Preloga te je ona zamišljena kao prva u ciklusu tematski sličnih djela za djecu. Slikovnica će biti uvrštena u zavičajne zbirke lokalnih knjižnica, ali i u fond knjižnica diljem zemlje.

Slikovnica „Pesjanek te gledi!“ baštinska je slikovnica temeljena na lokalnom mitskom biću koje živi uz rijeku Dravu kraj Preloga – pesjaneku. Namijenjena je djeci mlađe dobi od jedne do pet godina starosti.
Tekst je napisan na razgovornom kajkavkom narječju, a priča je svojevrsna dekonstrukcija i rekonstrukcija opisa bića i njegovih osobina. Likovni izraz se može nazvati minimalističkim, što doprinosi i lakšem čitanju teksta za čitače početnike, ali i za one s poteškoćama u čitanju – tekst je napisan velikim tiskanim slovima i lako čitljivim fontom. Stil književnog djela pogodan je i za korištenje u biblioterapijske svrhe, a u izradi su i dodatni didaktički materijali koji će biti dostupni besplatno online.

Autirica Maja Lesinger viša je knjižničarka i ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, a slikovnicu je ilustrirala Nejra Turčinović, magistra građevinarstva i doktorandica tehničkih znanosti na Politehničkom fakultetu u Zenici.

Slikovnica Pesjanek te gledi! nalazi se u slobodnoj prodaji te je prvi književni, ali ujedno i turistički proizvod knjižnice u smislu dostupnosti za širu javnost i publiku. Svoj primjerak slikovnice možete nabaviti u Knjižnici za vrijeme radnog vremena ili naručiti putem maila na knjiznica.prelog@gmail.com.

sjever.hr/prelog.hr
01.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.