Now Reading:
Hrvati opet po benzin idu u BiH: Doznajte koliko se uštedi po spremniku goriva
Full Article 2 minutes read

Hrvati opet po benzin idu u BiH: Doznajte koliko se uštedi po spremniku goriva

Od utorka je gorivo na benzinskim postajama u Hrvatskoj ponovo poskupjelo, stoga ni ne čudi da su mnogi (pogotovo oni blizu granice) odlučili „tankati” u susjednoj nam Bosni i Hercegovini.

Kako piše Večernji list, na crpkama u BiH benzin je 0,11 eura jeftiniji. Primjerice, na crpki Brčko gasa u Bosanskom Brodu litra benzina stoji 2,5 konvertibilnih maraka. S obzirom na to da tečaj eura u trgovinama s druge strane granice iznosi 1,93 KM, lako je izračunati da će onaj tko napuni spremnik do vrha (45 litara) uštedjeti gotovo pet eura.

Na uštedu, međutim, ne mogu računati vlasnici dizelaša jer je cijena te vrste goriva jednaka i u Hrvatskoj i u BiH, odnosno 1,51 euro po litri.

Preko granice najčešće odlaze Slavonci, među njima i Slavko koji je za Večernji list izjavio da u kupnju u BiH odlazi često jer su prehrambeni proizvodi u prosjeku 20 do 30 posto jeftiniji, kao i lijekovi.
-Sada ću opet kupiti i gorivo jer se isplati – rekao je.

Zbog znatno nižih cijena pojedinih proizvoda, osobito duhana, lijekova, hrane i pića, Slavonci se već godinama odlučuju za šoping u susjednoj BiH. Pogodnost prekogranične kupnje je i povrat poreza na dodanu vrijednost koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Pravo na povrat PDV-a strani državljani ostvaruju kupnjom robe u vrijednosti od najmanje 100 KM.

sjever.hr/vecernji.hr
01.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.