Now Reading:
PANDEMIJA NIJE GOTOVA Koronavirus još uvijek predstavlja globalnu prijetnju
Full Article 2 minutes read

PANDEMIJA NIJE GOTOVA Koronavirus još uvijek predstavlja globalnu prijetnju

U zaključku sa sastanka održanog prije nekoliko dana, Odbor za hitna stanja pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kaže kako je COVID i dalje globalna prijetnja.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za 24sata objasnio je što točno piše u zaključku i može li Hrvatska uskoro očekivati službenu objavu kraja pandemije.

– Ne. Odbor je danas objavio svoj zaključak koji nisam stigao još u potpunosti iščitati, no srž mi je jasna – da se ne proglašava kraj pandemije jer virus još uvijek predstavlja prijetnju, ima puno oboljelih i puno umrlih. Zato je to, prema definiciji međunarodnih zdravstvenih pravilnika, ozbiljna međunarodna prijetnja i neće se još proglasiti završetak pandemije – rekao je Capak za 24sata.

Dane preporuke odbora svode se, dodaje, na težnju da se svjetsko stanovništvo cijepi u stopostotnom obuhvatu, da se koriste razmak, maska i dezificijensi koliko je to moguće, sve ono što se i kod nas dugo govori.

– Nadalje, preporuka je razvoj i korištenje lijekova za COVID, kome su oni potrebni, kao i razvoj novih cjepiva te pažljivo praćenje situacije s novim varijantama te bolje prijavljivanje bolesti i novih varijanti – kazao je Capak koji naglašava kako nema naznaka o tome kada bi mogao službeno biti proglašen kraj pandemije.

www.sjever.hr / 24sata.hr
30.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.