Now Reading:
Zagorska razvojna agencija provodi 133 projekta vrijedna preko 63 milijuna eura – Kolar: Ovo je pokazatelj kvalitetnih ljudskih resursa i znanja na europskoj razini
Full Article 4 minutes read

Zagorska razvojna agencija provodi 133 projekta vrijedna preko 63 milijuna eura – Kolar: Ovo je pokazatelj kvalitetnih ljudskih resursa i znanja na europskoj razini

Zagorska razvojna agencija pripremila je ukupno 145 projekata, od kojih se njih 42 odnose na projekte financirane iz Fonda solidarnosti Europske unije, odnosno na sanaciju šteta nastalih u dva potresa koja su pogodila Krapinsko-zagorsku županiju, a njih 37 financirat će se iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost u vrijednosti većoj od 20 milijuna eura. U provedbi su ukupno 133 projekta vrijedna preko 63 milijuna eura, naglašeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije.

Kako je poručila direktorica ZARA-e Karolina Barilar, Zagorska razvojna agencija radi na tome da bude prepoznatljiv partner tijelima javne vlasti s područja županije s kojima intenzivno radi i kojima pomaže u realizaciji ideja i poduhvata. Tako ulaže resurse u izvrsnost svojih djelatnika i stručnih osoba koje pružaju savjetodavne usluge.

– Usvojili smo plan razvoja Krapinsko-zagorske županije koji je strateški dokument na području naše županije te pratimo njegovu provedbu. Također, izrađen je dokument Masterplana gospodarskog razvoja Krapinsko-zagorske županije koji će dati dodatne smjernice u ovom gospodarskom dijelu gdje očekujemo da će potaknuti i druga ulaganja i druge aktivnosti te isti će biti ove godine predložen Županijskoj skupštini. Izrađena je Strategija razvoja civilnog društva čiju ćemo provedbu pratiti tijekom 2023. godine i u narednim periodima, te je praćena realizacija Strategije razvoja ljudskog potencijala u postavljenim ciljevima i mjerama kao i Strategija digitalne transformacije Krapinsko zagorske županije – rekla je Barilar.

Agencija sudjeluje i u izradi drugih dokumenata koji se indirektno tiču Krapinsko-zagorske županije, kao što je Strategija urbane aglomeracije Zagreb i Strategija urbane aglomeracije Grada Krapine, a ZARA je i članica mreže razvojnih agencija Europe te da koordinira provedbu razvojnih sporazuma Sjever – projektna klinika.

-Zagorska razvojna agencija kroz godinu provodi i brojne edukativne aktivnosti koje su ciljano usmjerene na potrebe djelatnika tijela javnih vlasti, kao što su edukacije o upravljanju projektnim ciklusom, zelenoj javnoj nabavi, državnim potporama, računovodstvu i planiranju, a tu su i Dani otvorenih vrata EU projekata – opisala je Barilar.

Inače, uz već spomenute projekte, ZARA u provedbi ima i tri vlastita – CRO-SI-SAFE, BAIF i projekt ZEZ2 – Znanjem za europsko zajedništvo. BAIF je završio tijekom 2022. godine, a preostala dva projekta još uvijek su u provedbi.

Župan Željko Kolar napomenuo je da Zagorska razvojna agencija radi bez naknade i to ne samo za Županiju, već i za sve jedinice lokalne samouprave na području Krapinsko-zagorske županije, što znači da oni kao regionalni koordinator daju i punu potporu u pripremi i provedbi projekata svim zagorskim općinama i gradovima.

-Pred nama su ogromni projekti i u financijskom i strateškom pogledu. Sada provodimo projekt Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu čiju provedbu također vodi Zagorska razvojna agencija – rekao je Kolar te dodao da je ZARA jedina agencija koja je članica Europske asocijacije regionalnih agencija i da to pokazuje da je organizirana i opremljena kvalitetnim ljudskim resursima i znanjem na europskoj razini.

Župan Kolar istaknuo je još kako je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju iz Fonda solidarnosti potpisala novi ugovor vrijedan 7,7 milijuna eura, kao i da je za Dvorac Stubički Golubovec prošli tjedan u Ministarstvu kulture potpisan aneks ugovora vrijedan 6,8 milijuna kuna. Naglasio je i kako su raspisali dodatni natječaj te da za projekt sanacije dvorca očekuju još 2 milijuna eura potpore iz Ministarstva što bi značilo ukupno oko 5 milijuna eura.

-Tu su naravno i Krapinske Toplice od kojih nismo odustali, kada smo vidjeli prvu indikativnu listu, vidjeli smo da je Vlada posegnula s direktnim dodjelama. Kroz Razvojni sporazum ili direktnom pregovorima s Vladom RH ćemo se izboriti i da Krapinske Toplice dobe direktno financiranje iz jednog od mogućih izvora financiranja. U budućem razdoblju krećemo u jednu ozbiljniju ofenzivu i pregovore s Vladom i nadležnim ministarstvima da i taj projekt ugleda svjetlo dana – rekao je Kolar.

Istaknuo je i kako je pred Županijom nekoliko vrlo izazovnih i dinamičnih godina te kako očekuje da će broj pripremljenih i projekata u provedbi rasti.

Foto: zip.com.hr
www.sjever.hr / zip.com.hr
30.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.