Now Reading:
Brojni mještani Goričana i njihovi gosti uživali u izložbama u Etno kući, pridružio im se načelnik Sinković
Full Article 2 minutes read

Brojni mještani Goričana i njihovi gosti uživali u izložbama u Etno kući, pridružio im se načelnik Sinković

Brojni mještani Goričana, ali i okolice, posjetili su u petak, 27. siječnja 2023. godine Etno kuću u Goričanu i na taj način sudjelovali u Noći muzeja.

Manifestacija je to koja se već osamnaestu godinu za redom tradicionalno održava posljednjeg petka u siječnju, a sudjeluju brojni hrvatski muzeji i druge baštinske ustanove. Upravo u jednoj takvoj ustanovi, u Etno kući u Goričanu u najljepšem parku u Hrvatskoj – Šuderici Goričan, prikazani su različiti programi i izložbe.

Josip Farkaš izložio je svoje minijature – alat i oruđe koje su koristili naši stari, ukrasne predmete od prirodnih materijala, makete starinskih kuća, mini bicikle i drugo. Anica Tisaj sa svojim je rukotvorinama od ljuščija (komušine) oduševila sve prisutne. Održala je i radionicu čiji su polaznici bila djeca iz DV Ružica i OŠ Goričan, dok je Verica Gudlin izložila svoje ručno rađene vaze i unikatne ukrase. Kroz stalni postav „Ljudi, kultura i tradicija u podneblju rijeka Mure i Drave“ vodila nas je izložba koja vjerno prikazuje kulturu, tradiciju i znamenitosti Goričana i Međimurja te savršeno dočarava svakodnevni život naših predaka.

Posjetitelji su, uz razgled, mogli popiti šalicu toplog čaja ili kuhanog vina te prezalogajiti. U svečanom programu otvorenja sudjelovala je ženska vokalna skupina KUD-a Goričan te učenik OŠ Goričan Dominik Dominik sa svojom glazbenom izvedbom.

Načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković zahvalio je izlagačima na trudu i dolasku.
-Drago mi je da smo danas prvi put ovdje, u Etno kući. Potrudili smo se pripremiti vrijedne izložbe, pri čemu posebno moram zahvaliti tajniku USR „Sport za sve“ Goričan Zvonimiru Lepoglavcu te članicama Verici i Anici što su izložile svoje prekrasne predmete. Hvala i našem KUD-u bez kojeg ovakvi događaji ne bi bili mogući, a posebno hvala i našem Josipu Farkašu – rekao je Sinković.

Dodao je kako su sve ovo povijesni predmeti značajni za kulturu i tradiciju Goričana među kojima je istaknuo Askos, stari obredni vrč pronađen upravo u Goričanu. Najavio je i sljedeću izložbu Marije Cvetko, povodom Valentinova, koja izrađuje unikatan nakit inspiriran umjetničkim slikama.

foto: Studio Vipro
sjever.hr/gorican.hr
28.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.