Now Reading:
HGSS u Čakovcu priskače u pomoć kada se dogodi potres ili poplava, a znaju i spašavati ljude zatrpane u lavinama
Full Article 2 minutes read

HGSS u Čakovcu priskače u pomoć kada se dogodi potres ili poplava, a znaju i spašavati ljude zatrpane u lavinama

Hrvatska gorska služba spašavanja na području Međimurske županije odnosno Stanica Čakovec najmlađa je od njih 25 širom Hrvatske, a osnovana je 2014. Kada se u obzir uzmu brojke od prošle godine zaključak je da HGSS ima pune ruke posla. A kako bi ubuduće članovi čakovečkog HGSS-a bili još spremniji radi se na njima značajnom projektu.

Riječ je o gradnji objekta gdje će biti smještena sama Stanica Čakovec s obzirom da svih ovih godina nije bio osiguran adekvatan smještaj.

-Za jedno ozbiljno funkcioniranje naravno da trebamo osigurati adekvatne prostore i za aktivnosti, ali i za opremu kako bi mogli biti stalno na raspolaganju te što konkretnije i brže izvršavati svoje aktivnosti – pojasnio je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Čakovec.

Što se tiče samog objekta ovih je dana postavljena stolarija, a u tijeku su elektro radovi. Ono što je u ovom trenutku problem je manjak financijskih sredstava kako bi se objekt u potpunosti završio i stavio u funkciju.

-Nadamo se da ćemo preko projekata na koje se javljamo te uz pomoć lokalne samouprave uspjeti dovršiti objekt. Želja nam je da to napravimo ove godine, a svakako bi bilo dobro da se to svakako učini do iduće godine kada Stanica Čakovec obilježava deset godina rada – dodao je Novosel. Osobno vjeruje da će se u tome uspjeti. Dosada je uloženo oko dva milijuna kuna i toliko još nedostaje da se on dovrši.

Od akcija u kojima su članovi HGSS-a sudjelovali, njih dvadesetak koliko ih ima Stanica Čakovec, Novosel je izdvojio pomoć koja je pružena nakon potresa u Petrinji. Također, članovi Stanice Čakovec odazivali su se i kada su prijetile poplave u drugim dijelovima Hrvatske.

Inače, članovi Stanice Čakovec prošli su niz edukacija, a svakako treba izdvojiti one van granica Hrvatske kada su obučeni da spašavaju ljude zatrpane pod lavinama ili urušenim zgradama.

s.kalajdžija/sjever.hr
26.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.