Now Reading:
DOBRA VIJEST Telekomi zasad odgađaju poskupljenje usluga prema inflacijskoj klauzuli
Full Article 2 minutes read

DOBRA VIJEST Telekomi zasad odgađaju poskupljenje usluga prema inflacijskoj klauzuli

Telekomoperatori razmišljaju o odgodi najavljenih poskupljenja temeljenog na inflacijskoj klauzuli, kazao jeTonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, regulator telekomunikacijskog tržišta na briefingu.

Naime, kako je objasnio, HAKOM je dobio zahtjeve dvaju telekoma koji traže svojevrsno dodatno mišljenje agencije o tome smiju li produljiti rok od 90 dana od objave službene inflacije u kojem bi odlučili o cijeni i potom je primijenili, piše Večernji list.

Telekomi su nedavno izmijenili opće uvjete prema kojima posluju i dodali u njih indeksacijsku klauzulu koja im omogućuje da jednom godišnje automatski povise cijene svojih usluga i usklade je s inflacijom. Uvjet koji su sami objavili je taj da taj instrument primijene u roku od 90 dana od kada Državni zavod za statistiku objavi prosječnu godišnju inflaciju. DZS je objavio stopu inflacije, koja iznosi 10,8 posto za proteklu godinu, 17. siječnja. Od tada je počeo teći rok od 90 dana telekomima da donesu odluku hoće li se i koliko zapravo uskladiti s inflacijom, odnosno u kojem postotku će dići cijene.

Ono što sada traže jest da im se taj rok produlji, odnosno traže pravo da se kasnije u godini usklade s inflacijom. U HAKOM-u koji u ovom slučaju, pojašnjavaju, tek izdaje mišljenje kažu da još razmatraju zahtjev, a dodatno će mišljenje donijeti početkom veljače, piše Večernji list.

Zasad, što se tiče korisnika, ostaje sve po starom. Do sredine ožujka imaju pravo raskida postojećih ugovora bez penala, osim onih koji su ugovore sklapali nakon 9. siječnja, jer je izmjena općih uvjeta već odrađena kada se radi o HT-u, A1 Hrvatska, Telemachu Hrvatska i Iskonu.

sjever.hr/vecernji.hr
26.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.