Now Reading:
Najbolji sportaši u Zagorju su Jana i Petar Pavalić! Sestra i brat stavili Zagorje na plivačku kartu Europe i svijeta!!!
Full Article 7 minutes read

Najbolji sportaši u Zagorju su Jana i Petar Pavalić! Sestra i brat stavili Zagorje na plivačku kartu Europe i svijeta!!!

Po prvi puta u povijesti dodjele nagrade najboljim sportašima Krapinsko-zagorske županije dogodilo se da su najbolji od najboljih brat i sestra. Riječ je o Jani i Petru Pavalić koji su ponijeli titulu najboljih sportaša za prošlu godinu.

Jana je vrhunska sportašica druge kategorije HOO-a. Svjetska je juniorska prvakinja u disciplini 50 metara leptirovim stilom i najuspješnija hrvatska plivačica u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Na svjetskom prvenstvu je isplivana seniorski rekord Hrvatske, a uz to je osvojila treće mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu u istoj disciplini te prvo i drugo mjesto u disciplinama 50 metara leptir i 100 metara slobodno na elitnom mitingu u Banskoj Bistrici. Jana ima status kandidatkinje za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Jana je istaknula da joj je najvrjedniji rezultat onaj sa Svjetskog prvenstva kojeg iskreno nije očekivala jer je već sezona bila pri kraju. Što se tiče narednog razdoblja kazala je kako je preboljela manju ozljedu i da će sve biti u redu. Jaka natjecanja joj predstoje i ove godine. Inače, Jana je ozbiljan kandidat za nastup na Olimpijskim igrama iduće godine.

A da slavlje u obitelji Pavalić bude veće pobrinuo se njen brat Petar koji je najbolji sportaš u Krapinsko-zagorskoj županiji u prošloj godini.

Petar je vrhunski sportaš treće kategorije HOO-a, mlađi seniorski i juniorski prvak Hrvatske u 25 i 50 metarskom bazenu u disciplini 200 metra leđno te srebrni na seniorskom prvenstvu Hrvatske u disciplini 100 metara leđno.

Najboljom muškom ekipom proglašena je KK Zabok koji je osvojio šesto mjesto u HT premijer ligi, igrao je ligu za prvaka, pobijedio Cibonu te zauzeo šesto mjesto u Kupu Krešimir Ćosić.

Najbolja ekipa kod žena je Streljačko društvo Veliko Trgovišće. Djevojke iz Velikog Trgovišća su u disciplini zračne puške osvojile drugo mjesto na prvenstvu i treće u Kupu Hrvatske, a u disciplini zračni pištolj treće mjesto na prvenstvu Hrvatske.

Od ostalih nagrada treba izdvojiti da su najbolji zagorski sportaši koji nastupaju u klubovima van Županije Ivana Habazin kod žena te Petar Gorša i Matija Gregurić kod muškaraca.

Najbolji zagorski sportaš koji dolazi iz ekipnih sportova je kapetan Košarkaškog kluba Zabok Antonio Črnjević.

Najperspektivnija sportašica do 14 godina je stolnotenisačica Sara Riveti dok je u muškoj kategoriji ta nagrada pripala nogometašu Mihaelu Kelavi.

Najbolja sportašica između 14 i 18 godina je plivačica Emma Horvat a najbolji mladi sportaš u tom uzrastu je Pavao Hac koji se bavi streljaštvom.

Priznanja za sportske nade koje nastupaju u klubovima van Županije ove godine primili su Erika Iskrić i Mauro Šipek Glavač.

Priznanja za promociju zagorskog sporta dobili su Josip Kajinić, KK Zabok i Florian Šalec. Priznanje Fair play za 2022. godinu dijeljeno je Sportsko ribolovnom klubu Klen iz Oroslavja.

Nagrada za razvoj sporta dodijeljena je Ivanu Maku te Josipu Gorčanu. Nagradu za životno djelo dobio je Željko Hohnjec. Željko je rođen u Velikom Trgovišću, a nogometnu karijeru je započeo s dvanaest godina u pionirima zagrebačkog Dinama. Zbog velikih troškova putovanja morao je odustati od treniranja. Seniorsku nogometnu karijeru počeo sa šesnaest godina u prvoj momčadi Zagorca iz Velikog Trgovišća. Nakon nastupa za juniorsku reprezentaciju Hrvatskog Zagorja na Tjednu kulture, zabave i sporta u Svetom Križu Začretju ponovno je pozvan u Dinamo. Dolaskom Ćire Blaževića na mjesto prvog trenera 1981. potpisuje prvi profesionalni ugovor. Već u prvoj sezoni 1981./1982. Željko s legendarnom momčadi Dinama postaje prvak bivše države.

Na svečanosti je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je čestitajući nagrađenima istaknuo kako je oduševljen njihovim sportskim rezultatima.

-To je samo dokaz da se sa upornim radom, razumijevanjem zajednice i roditelja te ogromnim radom trenera može doći do izvrsnih rezultata bez obzira dolazi li se iz manje sredine. Županija će u slijedećih četiri godine kroz jedan investicijski ciklus pokušati izgraditi osam novih sportskih dvorana – najavio je Kolar dodajući da će tako sportaši u županiji moći trenirati nesmetano i kroz zimske mjesece.

Zahvalio je svim sportašima jer ujedno promoviraju Krapinsko-zagorsku županiju širom Hrvatske i po svijetu. Zaželio je svim nagrađenima još više sportskih uspjeha.

O važnosti ulaganja u sportaše ali i sportsku infrastrukturu govorio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

-U posljednjih nekoliko godina Grad Krapina uistinu je značajno povećao izdvajanja za sport i sportske aktivnosti. Ove je godine u gradskom proračunu osigurano 200 tisuća eura za rad Krapinskog sportskog
saveza, što je dvostruko više nego u vrijeme kada sam postao gradonačelnik. Uz to, Grad za sport izdvaja sredstva i kroz stavku za pokroviteljstvo sportskih manifestacija. Važno je naglasiti i da su u proteklih nekoliko godina značajna sredstva uložena u sportsku i rekreativnu infrastrukturu. Na području grada Krapine uređeno je nekoliko sportskih igrališta – kod OŠ Augusta Cesarca, asagrađena su igrališta u Škarićevom, Žutnici, Zagori, na Tkalcima, a tu je i nit fitnessa na otvorenom, za što ćemo ove godine imati i dvije nove lokacije –kazao je Gregurović te posebno istaknuo da su u proteklom razdoblju značajna sredstva uložena u izgradnju nogometnog igrališta s umjetnom travom u Sportsko-rekreacijskom centru u Podgori. Najavio je daljnja velika ulaganja u sportsku infrastrukturu jer je to, uz ulaganja u sportašice i sportaše, preduvjet daljnjeg razvoja sporta.

Što se tiče zagorskog sporta u brojkama treba naglasiti da se kroz godinu održi oko 3.700 utakmica i 8.000 pojedinačnih nastupa za što se sportaši pripremaju na 34.000 treninga. Zadovoljan učinkom sportaša u protekloj godini je i predsjednik Športske zajednice Krapinsko-zagorske županije Tihomir Vančina.

-Moram prije svega pohvaliti plivanje, stvarno sjajne rezultate i njih bi naznačio kao vrhunac u Zagorju.
Moram reći da ja dolazim iz nogometa i sada vidim da je najvažnije imati infrastrukturu. Šteta što plivači nemaju svoj bazen, a šteta je i što nema više umjetnih terena za nogomet. Znam da župan najavljuje izgradnju sportskih dvorana, a cilj je privući mlade da se bave sportom i to je najvažnije -izjavio je Vančina.

Svečanost dodjele nagrade uveličali su proslavljeni košarkaš Željko Poljak te odbojkašica Maja Poljak te prije određenog vremena jedan od najvažnijih nogometnih djelatnika Zorislav Srebrić. Dodajmo da su u glazbenom dijelu nastupili Ida Leško i Marko Peček.

s.kalajdžija/sjever.hr 26.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.