Now Reading:
U susjedstvu proglašena epidemija! Vratila se iskorijenjena zarazna bolest – doznajte kako je prepoznati
Full Article 2 minutes read

U susjedstvu proglašena epidemija! Vratila se iskorijenjena zarazna bolest – doznajte kako je prepoznati

Kako liječnici upozoravaju, kod teške bolesti odmah se javlja visoka temperatura, pacijent je malaksao, osip je jak, pacijenti puno kašlju.

Zbog pojave malih boginja u Srbiji svi oni koji nisu primili MMR cjepivo od 12 mjeseci do 18 godina pozvani su da se cijepe jer bolest može biti opasna i za djecu i za odrasle.

Liječnica iz Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Maja Ristović upozorava da su male boginje vrlo opasne, da je indeks zaraze gotovo sto posto, zbog čega vlasti apeliraju na zaštitu i cijepljenje.

Na teritoriju Smedereva proglašena je epidemija i trenutačno je potvrđeno 15 slučajeva zaraze. Uglavnom se radi o necijepljenim pacijentima ili je njihov cijepni status nepoznat. Zaražena trudnica iz Smedereva prebačena je u Beograd na Kliniku u Višegradskoj i njezino je stanje stabilno, piše Nova.rs, a prenosi Dnevnik.hr.

Liječnici naglašavaju da male boginje mogu biti opasne kod osoba sa slabijim  imunitetom, a posebno su ugrožene osobe koje boluju od određenih malignih bolesti. Isto tako opasne su i za trudnice, kod njih može doći do odbacivanja ploda.

Pacijent je najzarazniji 48 sata prije izbijanja osipa i pet dana poslije, prenosi Dnevnik.hr.
Ospice se prenose direktnim kontaktom, znači sekretom iz nosa, ždrijela, kapljicama se direktno prenosi na osobu koja je blizu.

Osip se javlja prvo iza ušiju, onda ide preko lica i spušta se na trup, ruke, noge. Kako liječnici upozoravaju, kod teške bolesti odmah se javlja visoka temperatura, pacijent je malaksao, osip je jak, pacijenti puno kašlju.

sjever.hr/dnevnik.hr
24.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.