Now Reading:
Spoj tradicije i modernog kao temelj međunarodne suradnje: Uzorci lepoglavske čipke svojom će ljepotom oplemeniti druge predmete
Full Article 2 minutes read

Spoj tradicije i modernog kao temelj međunarodne suradnje: Uzorci lepoglavske čipke svojom će ljepotom oplemeniti druge predmete

Da lepoglavska čipka pruža brojne mogućnosti implementacije na druge predmete, dajući im dodatnu ljepotu i vrijednost, potvrđuje i umjetnica Petia Zasheva iz malteške regije Gozo.

Ona je pokrenula projekt “Dream Flowers” inspiriran kulturnim nasljeđem izrade čipke u Malti (regiji Gozo) i Lepoglavi. Projekt se fokusira na stvaranje veze između tradicije i moderne vizije te istinske vizualne umjetnosti korištenjem čipki i drugih predmeta izrađenih od recikliranih materijala. Tako će u umjetničkim predmetima koji će nastati u okviru navedenog projekta biti implementirana lepoglavska čipka.

Projekt, koji se provodi uz financijsku potporu Europske komisije, u okviru programa Culture Muves Europe, i Goethe Instituta, kao partner će podržati Grad Lepoglava.

-Lepoglavska čipka već je dokazala da se može interpolirati u druge predmete i pri tom ih oplemeniti. Drago nam je što kontinuirano svjedočimo novim idejama kako to učiniti. Takve ideje, kao i ovaj projekt, podupiremo jer je ujedno riječ i o promociji naše lepoglavske čipke – poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, koji se u društvu direktorice ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubice Dubovečak, susreo s umjetnicom Petiom Zashevom koja će i sama, uz mentorstvo čipkarice Štefice Špiljak, izrađivati uzorke iz lepoglavske čipke koji će biti implementirani u umjetničke predmete koji će nastajati u okviru projekta. Ti će se predmeti moći vidjeti na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, a predstavljeni će biti i na Malti.

www.sjever.hr
17.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.