Now Reading:
Unatoč divljanju cijena, potrošnja kućanstava mogla bi nadmašiti i lanjski rekord – najviše koristi ima država
Full Article 2 minutes read

Unatoč divljanju cijena, potrošnja kućanstava mogla bi nadmašiti i lanjski rekord – najviše koristi ima država

Bez obzira na divljanje cijena, potrošnja kućanstava obara rekorde, donosi RTL danas. Naime, prema podacima porezne uprave Hrvati su u prva dva tjedna prosinca u kojem se tradicionalno troši više potrošili gotovo 20 posto više nego prošle godine, no ne kupujemo više, nego skuplje.

Kako piše novinar danas.hr Ilija Radić, u prva dva tjedna prosinca fiskalizirano je više od 85 milijuna 800 tisuća računa što je 5 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ove godine potrošeno je gotovo 9 milijardi kuna, što je 19 posto više nego u prva dva tjedna u prosincu prošle godine.

-Kad god je inflacija situacija je takva da ljudi žure kupiti sve ono što mogu i što im treba danas, ali i ono što misle da će im trebati sutra radi toga što će to sutra biti puno skuplje, a njihove plaće i mirovine ne prate taj ritam kojim idu i cijene – objasnio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata za danas.hr.

Najviše koristi ima pak država jer uz veće cijene raste i naplata od PDV-a, a povećana potrošnja i u trećem kvartalu omogućila je rast BDP-a od 5,2 posto u odnosu na lani.

Prva dva tjedna prosinca ukazuju na to da bi ovogodišnja potrošnja mogla nadmašiti rekordnu lanjsku u prosincu kada je potrošeno čak 17 i pol milijardi kuna čemu će, piše danas.hr, pridonijeti i advent.

www.sjever.hr / danas.hr
16.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.