Now Reading:
Hoće li Međimurci na povijesni referendum? Kreće borba za očuvanje regionalnog statusa bolnice: Zašto bi nam netko u Zagrebu govorio „dečki stanite, to vam ne treba”
Full Article 5 minutes read

Hoće li Međimurci na povijesni referendum? Kreće borba za očuvanje regionalnog statusa bolnice: Zašto bi nam netko u Zagrebu govorio „dečki stanite, to vam ne treba”

Međimurska županija uputit će prijedlog Ministarstvu zdravstva radi očuvanja regionalnog statusa Županijske bolnice Čakovec, odlučeno je na sjednici Županijske skupštine u četvrtak.

Podršku ovoj inicijativi s pozicije izvršne vlasti dao je i župan Matija Posavec naglasivši kako već mjesecima ukazuje da je Županija u svoju bolnicu uložila previše sredstva te da ima vrlo jasnu strategiju, viziju i način kako će dalje razvijati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

-Hrvatska nije velika zemlja, no ima specifičnosti lokalnog stanovništva i regija i mislim da mi najbolje na regionalnoj razini znamo kako i kome usmjeriti zdravstvenu zaštitu. To smo pokazali dosad, prije 10 godina kroz izgradnju Doma zdravlja jer smo već tada htjeli jačati primarnu zdravstvenu zaštitu, kroz kupnju uređaja za magnetsku rezonancu, formiranje interventne kardiologije, palijativnog tima, nabavu opreme, reorganizacijom i adaptacijom odjela, to je bilo vezano uz naše odluke – pojasnio je Posavec.

Ako država usvoji odluku kojom bi osnivačka prava nad sada županijskim bolnicama prenijela sebi, kaže Posavec, netko drugi odlučivat će o projektima, ulaganjima, nabavi opreme i slično.

-Netko drugi može reći „Ok, sve ide dalje”, ali može i reći „Dečki, stanite, moramo malo i neke druge sredine podržavati”. Mislim da je važno da sekundarnu zdravstvenu ustanovu, kao i neke druge županije zadržimo. Naša bolnica u odnosu na ukupne dugove u zdravstvu i ostale bolnice jedna je od najmanje zaduženih bolnica – dodao je Posavec.

Inače, u raspravi na sjednici Županijske skupštine naglasio je kako dosad nije čuo nijedan razlog zašto bi bilo bolje da država upravlja bolnicama.

-Predali smo ju već jednom državi na upravljanje i ta bolnica vratila nam se nakon 2, 3 godine s još većim dugovima. Mi smo prije 10 godina rekli da je ključ jačanje primarne zdravstvene zaštite pa smo išli u izgradnju Doma zdravlja. Došli smo s tom idejom u Zagreb, odbili su nas, rekli su „To vam ne treba”. Sami smo si uzeli kredit i još uvijek ga otplaćujemo. Je li to fer, ne znam – rekao je Posavec zaključivši kako se cijelo vrijeme borimo za decentralizaciju, pa ju je onda potrebno i poštivati.

Andreja Marić iz redova SDP-a pohvalila je rad Županijske bolnice Čakovec, ali je upozorila kako ova inicijativa na nacionalnoj razini sigurno neće proći budući da se većina županija slaže s centralizacijom zdravstvenog sustava.

HDZ-ov Nikola Hren našao je argumente zašto bi bolnica trebala biti centralizirana naglasivši kako je u posljednje vrijeme pala njezina kvaliteta.

Ivan Martan iz redova HDSS-a predložio je provođenje referenduma kako bi stanovnici Međimurske županije odlučili hoće li Županija i dalje imati osnivačka prava nad bolnicom.

Igor Ivković iz redova HDZ-a upozorio je kako je ova točka dnevnog reda nepotrebna te kako je isključivi razlog te teme samopromocija političara.

-Nema to veze s pacijentom, nema to veze s liječnikom i medicinskim sestrama. Rasprava u Saboru na tu temu već je prošla. Prije tri godine upozoravali smo da će do toga doći ako se nastavi upravljati bolnicom na ovaj način. Tada smo mogli nešto napraviti, a sad kad se čeka samo glasovanje u Saboru prekasno je. Bilo bi pametnije raspravljati o centrima izvrsnosti u bolnicama koje novi zakon predviđa – naglasio je Ivković.

Mladen Novak iz redova Socijaldemokrata istaknuo je kako smatra da država neće uvažiti odluku koju će oni donijeti na Županijskoj skupštini.

-Mislim da bi trebalo napraviti novi zaključak koji bi pozvao sve naše saborske zastupnike da se založe da međimurska bolnica zadrži sve ono što ima i unapređuje to. To će biti dobitak za pacijenta kako bi ljudi koristili što više usluga koje bolnica pruža – kazao je Novak.

U raspravu se uključio i sam ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović koji je rekao kako njega kao ravnatelja, ali i liječnika, pa onda i njegove kolege i kolegice medicinare vrijeđa kada netko kaže da kvaliteta pada.

-Podaci su samo bolji, ne lošiji. Spajanjem s nekim drugim bolnicama, naša bolnica će po nekoj kategorizaciji pasti ispod, na primjer, varaždinske bolnice, ne zato jer smo mi lošiji, nego zato što će netko tako reći. Ako će Varaždin biti u 3. kategoriji, a mi na primjer u 5., medicinske sestre i liječnici odlazit će tamo. Ako to prođe, bojim se onog – tko će nas liječiti. Jer najbolji kirurzi otići će u bolnice koje će biti u kategorijama iznad – upozorio je Šegović.

Predlagatelj ove inicijative, vijećnik Željko Pavlic iznio je ažurirani zaključak prema kojem se Ministarstvu zdravstva predlaže dopuna članka 19. prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti na način da se iza stavka 1 dodaje stavak 1a) prema kojem bi se ostavila mogućnost da jedinica lokalne i regionalne samouprave može biti osnivač opće bolnice.

-O takvom prijedlogu razmišljao je i ministar Beroš, da neke bolnice zadrže regionalni status – pojasnio je Pavlic.

Zaključak je usvojen većinom glasova vijećnika.

tklopotan / www.sjever.hr
15.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.