Now Reading:
AKTUALNI SAT Zaiskrilo između Posavca i Kralja: Do mene ne dolaze nikakvi prijedlozi Vijeća romske nacionalne manjine, a „dajte vi nama lovu i ništa nas ne pitajte” više neće ići
Full Article 4 minutes read

AKTUALNI SAT Zaiskrilo između Posavca i Kralja: Do mene ne dolaze nikakvi prijedlozi Vijeća romske nacionalne manjine, a „dajte vi nama lovu i ništa nas ne pitajte” više neće ići

Sjednica Županijske skupštine Međimurske županije održana u četvrtak započela je aktualnim satom na kojem je zaiskrilo između međimurskog župana Matije Posavca i predstavnika romske nacionalne manjine koji je optužio Županiju kako ne rješava problematiku Roma u Međimurju.

Naime, vijećnik Elvis Kralj postavio je pitanje vezano uz županijsku strategiju za Rome ukazavši na problem uključivanja Roma u društvo, legalizacije romskih naselja i ostalog.

-Na koji način mislite uključivati Rome bez Roma – upitao je Kralj istaknuvši kako će upravo zbog ovog glasovati protiv proračuna.

Župan Posavec mu je pak odgovorio kako nije korektno da ovu pozornicu koriste za međusobne okršaje i da je potrebno promijeniti paradigmu „dajte nam novce”.

-Ajde vi prvo nešto napravite, pa onda tražite. Nismo nikada ništa odbili, ali do mene ne dolaze nikakvi prijedlozi. Danas je 15. prosinca, a vi ste dosad imali dvije sjednice. „Dajte vi nama lovu i ništa nas ne pitajte” više neće ići – oštar je bio Posavec.

Na to mu je Kralj odgovorio kako nije istina da ništa ne rade te kako provode program i bez financijskih sredstava koje bi im trebala osigurati Županija.

-Ovo nisu obračuni nego namjera da se ozbiljnije počne rješavati problematika Roma, a ne samo kad krenu eskalacije i da na taj način skupljate političke bodove – rekao je Kralj koji je inače zatražio detaljan pismeni odgovor.

Ljubomir Kolarek, novi županijski vijećnik HDZ-a pitao je zašto se tek ove godine krenulo u treće izmjene i dopune prostornog plana Međimurske županije.

-Izgubili smo skoro 3 godine, a nismo napravili ništa. Time se koči razvoj jedinica lokalne samouprave jer upravo mi ne možemo krenuti u svoje izmjene, a one su živa materija i treba ih što prije napraviti ako želimo zadržati mlade i gospodarstvo – rekao je Kolarek zatraživši pismeni odgovor župana Posavca.

HDZ-ov Igor Ivković naglasio je kako Međimurska županija u posljednje vrijeme bilježi veliki porast stranih radnika, posebno iz azijskih zemalja čime su strani radnici postali treća populacija stanovništva u Međimurju, nakon Hrvata i Roma.

-Za 5-10 godina možda će činiti i 10-20 posto stanovništva. Tim tempom mogli bi postati druga populacija. Imamo li mi strategiju za takve promjene u strukturi stanovništva ili ćemo samo promatrati? Smatramo li da su samo privremeno tu dok ne pronađu bolji posao u EU ili da će dio njih tu trajno ostati? – pitao je Ivković.

Župan Posavec odgovorio je kako to nije pitanje koje bi trebalo biti adresirao Županiji.

-Migracija je nešto o čemu odlučuju drugi, radne dozvole donosi Policijska uprava, a kvote resorno Ministarstvo. To nisu regionalne ustanove, ali možemo to pitanje proslijediti njima – kazao je Posavec.

HDZ-ov Nikola Hren postavio je pitanje vezano uz nalaz za Muzej Međimurja Čakovec koji je dobio uvjetno pozitivan nalaz revizije, a zanimalo ga je što je revizija utvrdila i koji su planovi za uklanjanje nedostataka te u kojim rokovima zatraživši pismeni odgovor.

Ivan Borović, vijećnik HDZ-a istaknuo je zadovoljstvo što je njegov prijedlog prihvaćen i što je održan prijem za međimurske vatrogasce poručivši kako je to najmanje što su kao Županija mogli učiniti s obzirom na posao kojeg obavljaju vatrogasci. Postavio je pitanje vezano uz navodnjavanje, na što je Posavec odgovorio kako pročelnik Darko Radanović ima zadatak „stisnuti” i napraviti to do kraja godine ili početka sljedeće.

Dejan Drabić, vijećnik Nezavisne liste Matije Posavca postavio je pitanje vezano uz obrazovanje pohvalivši trenutni razvoj ovog područja i upitavši planira li Međimurska županija i dalje ulagati u ITEO, Centar znanja i stavlja li i dalje naglasak na rad s djecom.

Župan Posavec naglasio je kako im je želja u budućnosti razvijati STEM područje i dati podršku svima koji rade s djecom. Povećali su sredstva za centre izvrsnosti, a razmišlja se i o uspostavi novog centra.

Andreja Marić iz redova SDP-a postavila je pitanje vezano uz školsku prehranu učenika.

-Kakva je situacija kod nas glede opremljenosti školskih kuhinja, kako stojimo s brojem kuhara i brojem pomoćnog osoblja, koliko se učenika hrani, baca li se hrana? – pitala je Marić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah odgovorila je kako sve škole u Međimurskoj županiji imaju kuhinje.

-U neke područne škole obroci se voze, no svi imaju uvjete za njihovu pripremu. Od 1. siječnja svi učenici imat će topli obrok u što su uključeni i učenici koji zbog siromaštva imaju pravo na topli obrok. Postoje naznake da će se naknada i povećati zbog povećanja troškova – pojasnila je Kolarić Strah.

tklopotan / www.sjever.hr
15.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.