Now Reading:
„Kada bi svatko pomogao drugome, svijet bi bio ljepše mjesto” – naj volonteri Varaždinske županije dosad su odradili 3.000 sati, zahvalio im i župan Stričak
Full Article 3 minutes read

„Kada bi svatko pomogao drugome, svijet bi bio ljepše mjesto” – naj volonteri Varaždinske županije dosad su odradili 3.000 sati, zahvalio im i župan Stričak

S ciljem povećanja vidljivosti rada volontera i isticanja važnosti volontiranja za pozitivne promjene u društvu, 5. prosinca svake godine obilježava se Međunarodni dan volontera, a kako bi zahvalio onima koji bezrezervno i nesebično daju svoje slobodno vrijeme, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u ponedjeljak je priredio prijem za 50-ak volontera koji su dosad odradili 3.000 volonterskih sati.

Zahvalivši im i čestitavši na svemu što rade, župan Stričak kazao je kako su ovi ljudi 3.000 svojih slobodnih sati posvetili pomoći drugim ljudima. Poručio je i kako je kriznih situacija sve više i više, pa su se tako Hrvatska, ali i Varaždinska županija u posljednjih nekoliko godina suočile s pandemijom koronavirusa, dvama razornim potresima, prijemom raseljenih osoba iz Ukrajine te najvećom prometnom nesrećom na području Varaždinske županije u kojoj je ljetos smrtno stradalo 12 osoba.

-Uz naše žurne službe, uvijek su se uključivali i volonteri. Nema te države koja ima dovoljno profesionalaca kada dođe do krizne situacije, a tad uskaču volonteri koji su za to osposobljeni i opremljeni, ali i ono najvažnije, imaju veliko srce i spremni su pomoći – rekao je Stričak.

Iako društvo često ne vidi sve ono što volonteri rade kroz godinu, već njihov doprinos postane vidljiv tek u kriznim situacijama kojih je sve više, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček rekla je kako oni svakodnevno pružaju pomoć drugima.

– Iako je njihov rad vidljiv u tim kriznim situacijama, oni svakodnevno pružaju ruku pomoći potrebitima te otvaraju svoje srce puno ljubavi i topline neznanim ljudima, a opet nama veoma bitnim – rekla je Vidaček dodavši kako Crveni križ ulaže u njihovu edukaciju, a cilj u narednom razdoblju je uključiti što više mladih volontera.

Silvija Ladić Fischer volonterka je koja je ove godine odradila preko 200 volonterskih sati, a formalno je u Crveni križ uključena već 10-ak godina.

– Volonteri svoje slobodno vrijeme daju bezrezervno. Svi mi imamo vremena, samo je pitanje kako ga rasporedimo. U narednom razdoblju planiramo se aktivirati oko jačeg i boljeg uključivanja stranaca koji su došli u Hrvatsku raditi kako bismo mi bili svjesni njihove kulture i oni naše jer je to vrijednost ljudske vrste – rekla je Ladić Fischer zaključivši da kada bi svatko pomogao drugome, svijet bi bio ljepše mjesto.

tklopotan / www.sjever.hr
05.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.