Now Reading:
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA : Prihvaćen proračun težak 230,7 milijuna eura koji sadrži više od 40 kapitalnih projekata
Full Article 7 minutes read

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA : Prihvaćen proračun težak 230,7 milijuna eura koji sadrži više od 40 kapitalnih projekata

Na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije održanoj u utorak prihvaćen je proračun za iduću godinu „težak” 230,7 milijuna eura. Županija će i sljedeće godine tako nastaviti ulagati u sport, kulturu, obrazovanje, poljoprivredu i ruralni razvoj.

-Svaki proračun je odraz trenutka i prilika u kojima živimo, a živimo u poprilično neizvjesnim vremenima. Prije dvije godine ga je definirala epidemija koronavirusa, sada energetska kriza, ali bez obzira na sve te izazove, svaki proračun mora najprije voditi brigu o čovjeku. Ovaj proračun, osim što vodi brigu o svim generacijama građana, isto tako određuje smjer razvoja Varaždinske županije u ovom desetljeću – rekao je prilikom predstavljanja proračuna župan Anđelko Stričak ističući da proračun Varaždinske županije za 2023. godinu iznosi 230,7 mil. eura i iskazan je po prvi puta u novoj, službenoj valuti RH – euru.

-Kao što sam najavio na početku mandata u obrazovnom sustavu gradimo “sustav jednakih šansi”. Da bi u tome uspjeli u proteklih godinu i po donijeli smo niz odluka vezanih za stipendije i nagrade, produženi boravak, prijevoz, centre izvrsnosti i kompetencija, obnove, dogradnje i izgradnje škola i sportskih dvorana – kazao je župan najavljujući da se “stipendije i nagrade” povećavaju za 32 % i ta stavka sada iznosi 300.000 eura.

U produženom boravku osigurava se rad učiteljicama i učiteljima na neodređeno vrijeme, a ukupno je u sklopu stavke „cjelodnevni boravak učenika“ planirano 1,6 milijuna eura. Produženi boravak organiziran je u čak 25 od 33 osnovne škole. Za prijevoz studenata i učenika srednjih škola planirano je 3,3 milijuna eura. Za rad centara izvrsnosti planiran je iznos od 500.000 eura, a za razvijanje programa Europskog talent centra 23.225 eura.

-Gradimo dva centra kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu i to ukupne vrijednosti 29 milijuna eura, koji bi tijekom iduće godine trebali biti u funkciji – rekao je Stričak. Pojasnio je i kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova donijelo odluke o financiranju projektne dokumentacije u iznosu od 561.971 eura za projektiranje izgradnje školskih sportskih dvorana u sklopu OŠ u Varaždinskim Toplicama i Bisagu, dogradnju i energetsku obnovu Glazbene škole te energentsku obnovu dvorca Šaulovec.

Isprojektirane su te je ishođena građevinska dozvola za dogradnju OŠ Ivancu kao i izgradnju školskih sportskih dvorana u sklopu područnih škola u Črešnjevu, Remetincu i Druškovcu. Za izgradnju školskih dvorana u sklopu OŠ Donja Voća, OŠ Kamenica, PŠ Završje te dogradnju PŠ u Strmcu i PŠ u Novoj Vesi izrađena su idejna rješenja. Ukupno gledajući, kapitalni projekti u obrazovanju vrijedni su ukupno 73,4 milijuna eura.

Župan se posebno osvrnuo na zdravstvo.

-Za iduću godinu možemo reći da će biti povijesna godina za zdravstvo Varaždinske županije. U području zdravstva provodimo projekte čija je vrijednost 122 milijuna eura. Već početkom godine bit će otvoreni u sklopu Opće bolnice Varaždin objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija ukupne vrijednosti 11,3 milijuna eura – izjavio je župan dodajući da se u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice završava Spinalni centar, tj. Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine. I taj objekt je izgrađen, za njega je ishođena uporabna dozvola te će u sljedećoj godini biti opremljen i otvoren. Njegova ukupna vrijednost je 18,2 milijuna eura.

-Sljedeće godine će početi izgradnja najvećeg i najznačajnijeg projekta – Centralnog operacijskog bloka, za koji je javna nabava za izbor izvođača radova u tijeku. Njegova procijenjena vrijednost je 53,8 milijuna eura i on se financira europskim sredstvima, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Također, u zgrade Opće bolnice Varaždin u Novom Marofu, Klenovniku i Varaždinu koje su oštećene u potresu bit će uloženo 8,3 milijuna eura, za što su dobivena bespovratna sredstva – najavio je Stričak. Pobroja je i niz drugih investicija u zdravstvu koje se mjere u desecima milijuna eura.

Stričak je najavio i da su proračunom za 2023. godinu osigurana sredstva za nastavak aktivnosti u gospodarstvu. Među ostalim za povećanje energetske učinkovitosti te za poticanje nove izgradnje energetski učinkovitih objekata. Planirano je ukupno 100.000 eura.

U tijeku je uređenje podruma Županijske palače u Posjetiteljski centar. U proračunu za 2023. planira se 940.140 eura, a ukupna vrijednost projekta je 1.245.215,36

Za poljoprivredu, za poticanje ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i nadalje povećamo sredstava – od 2021. godine povećana su za više od 50 %, u odnosu na početak mandata. Potpore 2021. iznosile 4,3 milijuna kuna, a 2022. 6 milijuna kuna.

Tako su u Proračunu za 2023. godinu osigurana sredstva za poticanje poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 927.871 eura, dakle gotovo 7 milijuna kuna.

-Kada sve ovo sumiramo, dolazimo do podatka da Varaždinska županija završava, provodi i projektira – više od 40 kapitalnih projekata čija je vrijednost veća od 311 milijuna eura, odnosno 15 županijskih proračuna. Usporedbe radi u kunama, vrijednost projekata je veća od 2,3 milijarde kuna. O koliko je ogromnim investicijama riječ, jasno govori podatak da izvorni prihodi županijskog proračuna iznose 20,9 milijuna eura i čine svega 9 % Proračuna. U 2023. godini predlaže se značajan rast bespovratnih EU sredstava u županijskom dijelu Proračuna – za gotovo 30 % u odnosu na 2022. godinu, odnosno 1,2 milijuna eura. Stoga ovaj proračun, osim što vodi brigu o svakom čovjeku, on je i proračun iskoraka. Jer ako te investicije ne pokrenemo mi, tko će, ako nećemo sada, kada ćemo? – završio je Stričak.

U konačnici proračun je prihvaćen većinom glasova. Svoju podršku nisu dali SDP-ovi skupštinari i članovi Reformista.

Na dnevnom redu bio je i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, a kako je objašnjeno, prihodi i primici u tom su razdoblju naplaćeni u iznosu od 118,3 milijuna kuna, odnosno 43,4 posto godišnjeg plana, dok su ukupni rashodi i izdaci izvršeni u iznosu od 120,2 milijuna kuna, odnosno 39,1 posto godišnjeg plana.

Preneseni višak iz prošle godine iskorišten je u iznosu od 2,3 milijuna kuna, a razlika između raspoloživih sredstava i izvršenih tekućih rashoda po završetku prvih šest mjeseci tekuće godine iznosi 400.000 kuna. Izvršenje proračuna prve polovice 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. godine iskazuje povećanje ukupnih prihoda i primitaka za 2,7 milijuna kuna, odnosno 2,3 posto.

Budući da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o dodjeli Arboretuma Opeka Varaždinskoj županiji na 50 godina bez naknade, na dnevnom redu sjednice Skupštine našla se i točka o izmjeni Zaključka o pravu uporabe nekretnina Dvorca i Arboretuma Opeka. Time će Varaždinska županija, uz obnovu Dvorca koja je u tijeku, moći provesti i obnovu Arboretuma Opeke.

Odlukom Županijske skupštine, Varaždinska je županija preuzela obvezu osiguranja financiranja zatvaranja odlagališta otpada u Koprivničkom Ivancu te održavanja i nadzora odlagališta otpada nakon njegovog zatvaranja na period od 30 godina u visini od 867 tisuća eura što je financijsko jamstvo trgovačkom društvu Piškornica, čiji su osnivači Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija te Općina Koprivnički Ivanec, za potrebe postupka izdavanja dozvole za gospodarenje otpadom.

S obzirom da na sveopći rast cijena, u provedbi dvaju kapitalnih obrazovnih projekata – uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin te Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi „Arboretum Opeka“ došlo je do rasta vrijednosti infrastrukturnog dijela investicija, županijski su vijećnici usvojili izmjene odluke o prihvaćanju ovih projekata. Naime, Regionalni centri kompetentnosti uz bespovratna europska i županijska sredstva, financirat će se i kreditnim zaduženjem škola.

Zbog sve većih sigurnosnih ugroza, nesreća i katastrofa s kojima se svijet, Europa, ali i Hrvatska suočavaju, na dnevnom redu sjednice bio je i plan razvoja sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije. Pritom je naglašeno kako se razvoj temelji na daljnjem kontinuiranom ulaganju, prije svega u operativne snage sustava civilne zaštite.

Izradom potrebnih planskih dokumenta kao i razradom provedbenih akata, provođenjem osposobljavanja i uvježbavanja operativnih snaga sustava civilne zaštite potrebno je unaprijediti razinu spremnosti kao odgovor na moguće prijetnje i rizike.

skalajdzija/sjever.hr

29.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.