Now Reading:
Župan Koren uručio načelniku Saboliću plaketu za osvojeno drugo mjesto na nacionalnom izboru za najbolji županijski projekt
Full Article 3 minutes read

Župan Koren uručio načelniku Saboliću plaketu za osvojeno drugo mjesto na nacionalnom izboru za najbolji županijski projekt

Koprivničko – križevački župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave svečano uručio plaketu načelniku Općine Legrad Ivanu Saboliću za osvojeno drugo mjesto na nacionalnom izboru za najbolji županijski EU projektu.

Plaketu je na ceremoniji dodjele nagrada u Zagrebu preuzeo župan Darko Koren, uz ravnateljicu PORA-e Regionalne razvojne agencije Melitu Birčić, a spomenimo kako ovaj izbor organiziraju Hanza Media, portal župan.hr, Hrvatska zajednica županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Ukupno se natjecalo 37 županijskih EU projekta, a projekti koji su predstavljali KKŽ i osvojili druga mjesta bili su „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ – projekt koji je prijavila PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ, a koji je nominiran u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a osvojio je nagradu u kategoriji Najboljeg projekta po izboru građana te projekt „Amazon of Europe Bike Trail” koji je prijavila KKŽ u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

– Ova dva velika priznanja u svakom su smislu pokazatelj našeg opredjeljenja, ali i rezultat svih naših aktivnosti vezanih uz EU projekte. Općina Legrad jedan je od najboljih primjera aktivnosti u EU projektima, obzirom da u suradnji s našim ustanovama pokazuje da ako se zna i želi, može se biti uspješan. Vjerujem da nas čeka još mnogo suradnji na korist naših građana, čijoj su većoj kvaliteti života upravo usmjereni svi projekti – kazao je župan Koren, uz čestitke Općini Legrad kao nositelju projekta te partnerima PORA-i i Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području županije.

Načelnik Sabolić zahvalio je Županiji, PORA-i i Javnoj ustanovi što su prepoznali Općinu kao vrijednog partnera te zajedno napravili kvalitetan projekt koji je rezultirao povećanjem broja posjetitelja na Šoderici, kao i revitalizacijom turizma na tom području.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić istaknula je kako je KKŽ jedina koja je dobila dvije nagrade na spomenutom natjecanju i to za oba projekta koja je kandidirala.

– Ovo je velika potvrda za ono što radimo i hvala Općini, s kojom smo odradili brojne projekte, na partnerstvu. Posebno nas veseli što je riječ o projektu koji ima višestruke vrijednosti – izgradnju infrastrukture, razvoj turizma i zaštitu prirodnih vrijednosti – naglasila je ravnateljica Birčić te dodala kako su već u planu novi projekti, a na podršci bez koje ne bi mogli raditi zahvalila je i Županiji.

Okupljenima se obratila i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KKŽ, Željka Kolar te pojasnila što je odrađeno u sklopu projekta, dodavši:

– Glavni cilj ovog projekta bio je valorizirati i dodatno upoznati javnost s bogatstvom prirode kojim obiluje jezero Šoderica i okolica, što je višestruko zaštićeno područje vrijedno i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Imamo jako dobre rezultate, što se posebno vidi kroz velik interes djece i drugih posjetitelja – rekla je Kolar.

Spomenimo i kako je cilj projekta „Amazon of Europe Bike Trail“ bila uspostava biciklističke staze Europska Amazona (1.250 km) koja se nalazi na području UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i proteže se kroz pet država (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija). Nositelj projekta bio je Institut Iskriva iz Slovenije, Županija jedan od partnera, a spomenuta staza bicikliste vodi kroz prirodne krajolike i omogućava im uživanje u lokalnom gostoprimstvu, prirodnim i kulturnim znamenitostima te enogastronomskoj ponudi kontinentalnog dijela Hrvatske i uključenih regija.

www.sjever.hr
28.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.