Now Reading:
Nezaboravna večer pjesme i plesa u Klanjcu – KUD “Antun Mihanović” proslavio velikih 40. godina rada
Full Article 3 minutes read

Nezaboravna večer pjesme i plesa u Klanjcu – KUD “Antun Mihanović” proslavio velikih 40. godina rada

Velikim koncertom u punoj Velikoj dvorani Grada Klanjca u subotu je Kulturno – umjetničko društvo “Antun Mihanović” Klanjec obilježilo značajnih 40. godina neprekidnog djelovanja. Pred svojom najvjernijom publikom i u društvu mnogobrojnih bivših članova klanječki kudovci priredili su nezaboravnu večer pjesme i plesa.

Društvo, koje još od lipnja 1981. godine okuplja brojne kulturne amatere danas broji oko stotinjak članova.

– U ovih 40 godina kroz naše je društvo prošlo oko 250 članova, a danas imamo oko 70 odraslih kudovaca i 35 mlađih okupljenih u dječjem folkloru – pojasnila je predsjednica KUD-a “Antun Mihanović”, Melita Ulama dodavši kako trenutno u društvu djeluje folklorna skupina, skupina dvorskih plesova te mali folkloraši.

– Trudimo se koliko je moguće nastaviti ovu sjajnu tradiciju. Naime, kroz povijest iza sebe imamo brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu te smo vrlo ponosni na to što smo prepoznatljivi i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini. Iza nas je i relativno težak period pandemije koja nam je onemogućila rad, no znanjem i velikim entuzijazmom naši voditelja i članova uspjeli smo održati kvalitetu i raznolikost te smo još uvijek tu za našu publiku – rekla je Ulama.

Članica KUD-a od samih njegovih početaka djelovanja i dugogodišnja voditeljica folklorne sekcije i dvorskih plesova, Dragica Gajšak otkrila je kako pamti brojne lijepe i nezaboravne trenutke koje je provela sa svojim kudovcima.

– Povodom ove naše velike obljetnice osjećaj je neopisiv i glavom mi prolaze sve uspomene koje pamtim od samih početaka. Tu su sjećanja na prve probe i nastupe, ali i na probleme vezane uz to kako napraviti koreografiju, gdje pronaći tamburaše, gdje i kako nastupati. No, sve tu slatke brige koje se zaboravljaju nakon nastupa uz feštu i druženje – kazala je Dragica te objasnila kako je glavni razlog njenog dugogodišnjeg članstva prvenstveno druženje.

Proslavi velikog jubileja prisustvovao je i gradonačelnik Zlatko Brlek koji je tom prilikom naglasio kako je ovih 40. godina KUD nosioc svih kulturnih događanja u gradu Klanjcu i široj okolici.

– Posebno mi je drago što sam s njima gostovao širom Hrvatske i Europe i svugdje gdje smo bili, zaista su na najreprezentativniji način prenosili ime Grada Klanjca. Baš nikada nije bilo nijednog događaja gdje oni nisu bili na ponos meni i čitavom gradu – rekao je gradonačelnik Brlek zahvalivši svim sadašnjim i budućim članovima te voditeljima na njihovom trudu i radu.

– Nadam se da će vas biti još više te da ćemo se ponovno ovdje susreti na obilježavanju 50. godišnjice – poručio im je gradonačelnik Brlek.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je KUD-u Klanjec na ovom velikom jubileju poručivši kako ne treba posebno govoriti o njegovom značaju za očuvanje kulturne baštine Krapinsko – zagorske županije i čitave Hrvatske.

– Nijedan kulturni, društveni događaj u posljednjih 40-ak godina ovdje u Klanjcu, ali i šire nije se dogodio bez vas. Vi ste nam uvijek dali smiješak na lice, sjaj u oku i to je nešto što se voli, što se pamti i što bi vama trebala biti još veća nagrada od pljeska kojeg dobijete od publike – rekao je Kolar.

Inače, župan Kolar KUD-u je Klanjec uručio posebnu zahvalnicu Krapinsko-zagorske županije za 40. godišnjicu i sve ono što su napravili za Grad, županiju, ali i Republiku Hrvatsku.

jmiklauzic/www.sjever.hr
27.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.