Now Reading:
Varaždinski HDZ jednoglasno: Ne proračunu koji ne sadrži nijednu ozbiljnu kapitalnu investiciju
Full Article 5 minutes read

Varaždinski HDZ jednoglasno: Ne proračunu koji ne sadrži nijednu ozbiljnu kapitalnu investiciju

HDZ Grada Varaždina na nadolazećoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća koja je na rasporedu u srijedu neće podržati proračun za 2023. godinu, a odluku o tome Gradski je odbor donio jednoglasno.

Naime, predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan na konferenciji za medije u petak poručio je kako se gradonačelniku Nevenu Bosilju o glavu obila suradnja s „bracom i sekom Petrićima iz Budimo grad” čija je destruktivna politika povela Grad u situaciju u kojoj se nalazi danas.

-Što se tiče gospodina Čehoka i njegove družbe, meni je već pomalo zabrinjavajuće toliko spominjanje mog imena u njegovom svakom istupu, uvijek je Habijan, Habijan, ne HDZ nego Habijan. Dakle, nema Habijanovog HDZ-a, nema Stričakovog HDZ-a, HDZ je jedan i to mislim da danas i pokazujemo. Zabrinjava me to njegovo spominjanje, već sam danas rekao da ne znam da li on dok spava sa svojom suprugom, moje ime možda izgovara u bunilu, ali to je postalo već prilično zabrinjavajuće – rekao je Habijan dodavši kako je Čehok za njega politički mrtav.

HDZ, naglašava Habijan, ima jasnu politiku i program te će ostati konstruktivna oporba što je pokazao i prošle godine prilikom izglasavanja gradskog proračuna kojeg su tada podržali. Međutim, ovoj su gradskoj vlasti na čelu s gradonačelnikom Bosiljem dali su godinu dana pokažu što znaju.

-Dakle oni čine poziciju, mi smo oporba. Govorim to iz razloga što se u medijima provlači teza da HDZ ruši proračun. HDZ ništa ne ruši, HDZ je oporba i nije na nama da nešto čuvamo ili rušimo. To je na onima koji su vladajući i koji čine tu vladajuću većinu. Ako oni to ne znaju i ne mogu u ovih nekoliko mjeseci se prebrojati i shvatiti imaju li većinu ili ne, onda imaju ozbiljan ne samo politički problem već i matematički. To nije problem HDZ-a – kazao je Habijan.

Zaključak koji je donesen na Gradskom odboru je da varaždinski HDZ neće podržati proračun i to ne zato što ga želi rušiti ili zato što je oporba, već zato što, prema Habijanovim riječima, ova gradska vlast u godinu dana nije zaslužila njihovo povjerenje niti ih uvjerila da ono što je proračunom predviđeno mogu ostvariti.

-Pogotovo u ovoj situaciji kada oni sami nisu sigurni da li to žele napraviti ili ne, pogotovo kad oni sami ne mogu skupiti ruke za taj proračun. Da ne govorim o kreditnom zaduženju koje se sada spominje i koje je također sada dio i proračuna, ali zasebna točka dnevnog reda gdje vidimo da se cijena koja se u vrijeme kada smo, zapravo mi inicirali onu integralnu nagodbu koju je SDP nazvao integralnom prijevarom, a gdje smo neki vijećnici i vijećnice zbog toga bili na saslušanju pred USKOK-om i gdje su se organizirali razno razni prosvjedi na samom Korzu, a gdje se čak neke vijećnike i vijećnice gađalo, a ti sad koji su gađali sjede u istoj toj gradskoj vijećnici i sada će očito dizati ruke za takve stvari, a sad je ta cijena dva puta veća – pojasnio je Habijan naglasivši kako oni koji su prije govorili da građani ne smiju ništa platiti ih sada zadužuju za više od 200 milijuna kuna.

-Glasno i jasno, nema nikakvog govora o bilo kakvom raskolu u gradskom ili županijskom HDZ-u ili bilo kakvom sukobu između gradske i županijske razine i vrlo jasna poruka je da HDZ Grada Varaždina neće podržati proračun za 2023. s projekcijama 2024. /2025. – naglasio je Habijan.

Predsjednik županijskog HDZ-a i varaždinski župan Anđelko Stričak također je istaknuo kako je odgovornost za donošenje ili ne donošenje proračuna na vladajućima, a ne oporbi.

-Svaki proračun donosi se do kraja godine, odnosno mora biti izglasan do 31. prosinca. Donosi ga pozicija. Odgovornost za donošenje ili nedonošenje državnog proračuna nije na Grbinu, Grmoji, Bulju, Raspudiću, Bernardiću nego na premijeru Plenkoviću. Odgovornost za donošenje županijskog proračuna nije na Čačiću nego na meni. Isto tako, odgovornost za donošenje ili nedonošenje gradskog proračuna Grada Varaždina je na gradonačelniku Bosilju. On je taj koji si mora okupiti većinu, a ne oporba. Mislim da je to svakome jasno – objasnio je Stričak.

Na novinarsko pitanje postoji li nešto što bi u proračunu trebalo promijeniti kako bi HDZ dao svoj glas, Habijan je odgovorio kako on u njemu ne vidi nijednu ozbiljniju kapitalnu investiciju, a gradska vlast u ovih godinu dana nije pokazala da je dorasla voditi Grad.

-Ovaj proračun prema našem mišljenju ne zaslužuje povjerenje i iz tog razloga ćemo biti protiv, ali ne rušimo mi ništa. Mi smo pokazali svoj politički stav na temelju dokumenta koji nam je prezentiran – zaključio je Habijan.

tklopotan / www.sjever.hr
25.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.