Now Reading:
Dodijeljeno 48 novih stipendija Zaklade Mikec – Župan Posavec: Nisu to mala sredstva, ali nije uvijek bitan iznos, bitni su volja, entuzijazam i krajnji cilj!
Full Article 3 minutes read

Dodijeljeno 48 novih stipendija Zaklade Mikec – Župan Posavec: Nisu to mala sredstva, ali nije uvijek bitan iznos, bitni su volja, entuzijazam i krajnji cilj!

S ciljem poticanja izvrsnosti i pomoći studentima slabijeg imovinskog stanja s područja Međimurja, 2016. godine dr. Antun Mikec osnovao je Zakladu Mikec i od tada do danas, kroz stipendiranja i ostale donacije, uključujući i planirano za ovu akademsku godinu, dodijeljeno je ukupno 360 stipendija u vrijednosti 5,2 milijuna kuna.

U petak je u Riznici Međimurja upriličena svečanost dodjele stipendija koje su s dosadašnjih 1.100.00, povećane na 1.300,00 kuna, a u tom je iznosu za akademsku godinu 2022./2023. dodijeljeno 48 stipendija.

Vrijedi naglasiti kako sva sredstva za rad Zaklade osigurava upravo njezin osnivač, dr. Mikec.

-Krenuo sam s donacijama raznim siromašnim obiteljima, knjige, izdavaštvo. To je trajalo nekih 10-15 godina i kako je sve dalje išlo, ja sam imao sve veće mogućnosti. Uvijek sam si mislio radim li ja to ispravno, jesam li pomogao nekome kome možda nije toliko trebao, a nekome možda nisam? I to me stalno mučilo – rekao je dr. Mikec.

Svake je godine, kaže, puno toga davao i onda mu je sinula ideja da se riješi te svoje brige i mogućih grešaka, da pomogne nekome kome to možda i nije potrebno.

-I to je bilo ideja i povod da osnujem ovu zakladu i da onda taj teret odgovornosti kome će se dati preselim na ove drage ljude, članove Zakladne uprave. Zahvaljujem im što su se primili tog posla jer to nije jednostavno – rekao je Mikec.

Na svečanosti je bio i župan Matija Posavec, član Zakladne uprave, koji je podsjetio da je Riznica Međimurja najvrjedniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj u kojem je danas Muzej nematerijalne kulturne baštine, sa svim međimurskim vrijednostima koje je u godinu dana vidjelo više od 25 tisuća posjetitelja.

-Željeli smo da, kad već jesmo u Čakovcu, a dosad su ovakvi događaji bili u Zagrebu, da to bude u kulturno i povijesno reprezentativnom prostoru – kazao je župan.

Čestitao je obitelji Mikec na gesti za koju se, kako je rekao, jako malo ljudi odlučuje i u Međimurju i u Hrvatskoj.

-To treba poštovati, cijeniti i vrednovati. Nisu to mala sredstva, ali nije uvijek bitan iznos, bitni su volja, entuzijazam i krajnji cilj – poručio je.

Posavec je izrazio zadovoljstvo što upravo takva zaklada postoji u Međimurskoj županiji budući se to savršeno, napomenuo je župan, uklapa u filozofiju Međimurske županije ulaganja u obrazovanje.

-Obrazovanje je prioritet. Ono mora biti na prvom mjestu jer bez dobrog i kvalitetnog obrazovanja nema niti jake regije, ali ni države u konačnici – kazao je župan Posavec. Stipendistima je poručio kako se nada da će im stipendije biti poticaj za njihov daljnji rad i trud na studiju.

Kažimo i kako je veliko veselje među članove uprave Zaklade donijela vijest da je ove godine “proradio” Lanac dobrote, a potvrdio je to i član uprave Zaklade Mikec, Mijo Bergovec.

-Troje dobitnika stipendije Zaklade vratilo je 20 posto primljene ukupne stipendije, a oni su Iva Babić, sada doktorica medicine, Filip Grabant koji je sada također doktor medicine i istraživački informatičar, Bruno Mikec. Nakon što su uspješno završili svoj studij i počeli zarađivati, uplatili su dio svojih primanja u zakladu i ta njihova sredstva pridodana su sredstvima obitelji Mikec te se dodjeljuju novim uspješnim studentima – rekao je Bergovec napomenuvši kako su upravo oni svojim primjerom pokazali da Lanac dobrote koji je potaknuo dr. Mikec djeluje.

a.kučić/sjever.hr
25.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.