Now Reading:
Ministar Paladina u Gornjoj Stubici istaknuo prednosti samoobnove – “Svatko tko se odluči za taj model, dobit će dodatnu naknadu od 20 do 25 tisuća kuna za vrijeme i trud koji će utrošiti na obnovu vlastite kuće”
Full Article 6 minutes read

Ministar Paladina u Gornjoj Stubici istaknuo prednosti samoobnove – “Svatko tko se odluči za taj model, dobit će dodatnu naknadu od 20 do 25 tisuća kuna za vrijeme i trud koji će utrošiti na obnovu vlastite kuće”

U organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u sportskoj dvorani Osnovne škole Matije Gupca u Gornjoj Stubici održava se tribina “Obnova od potresa – model samoobnove“.

Jedan od sudionika tribine je i Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivan Paladina, a koji je uoči same tribine istaknuo da Ministarstvo trenutno ima nešto manje od 300 različitih zahtjeva za obnovu.

– Završili smo obradu i donijeli odluke za 60 posto tih zahtjeva, no i svi preostali zahtjevi su obrađeni, svi korisnici su kontaktirani i zatražene su dopune. Što se pak tiče Fonda koji provodi samu obnovu, ono što u ovom trenutku možemo reći je da je prvih 10 objekata uklonjeno i dani su nalozi za narednih 10 objekata, a koji će u vrlo skorom roku, u narednih dva tjedna biti uklonjeni. Sve odluke o uklanjanju će biti donesene i svi objekti koji su za uklanjanje će biti uklonjeni do kraja godine – rekao je ministar Paladina dodavši kako je Fond u završnoj fazi nabave projektiranja svih zamjenskih kuća te je donesena odluka o odabiru projektanta za gradnju svih zamjenskih kuća.

– Taj ugovor se očekuje, nadam se sljedeći tjedan i s obzirom da smo za gradnju zamjenskih kuća od 22 zahtjeva, 16 odluka već donijeli, sve te kuće će krenuti u projektiranje. Dok se prve kuće projektiraju nadam se da će se ugovoriti i izvođenje tih radova, tako da vjerujem da će već početkom sljedeće godine prve zamjenske kuće krenuti u izvođenje radova. Što se tiče konstrukcijske obnove, prva dva objekta su na početku obnove kroz model samoobnove, a također dva objekata su isprojektirana te su u fazi nabave radova. Što se tiče novčane pomoći za nekonstrukcijske radove, donijeli smo sve odluke i sve novčane pomoći su isplaćene – izjavio je ministar.

Objasnio je i kako je upravo ova tribina prilika da se dodatno ukaže na sve prednosti modela samoobnove, s obzirom na to da su krajem srpnja cijene novelirane odnosno cijene na osnovu kojih se trenutno isplaćuje novčana pomoć su, po svim pokazateljima s terena, dovoljne da bi korisnici obnovili svoju kuću. S druge strane, omogućen je i predujam za izradu projekta te 20 posto predujma za izvođenje radova.

– Uz još neke dodatne benefite, mislim da smo na taj način omogućili da zaista korisnici mogu dobiti dovoljan iznos sredstava, relativno brzo mogu dobiti odluke ako se odluče na sebe preuzeti dio obaveza, mogu dobiti sva potreba sredstva unaprijed i kako obnova napreduje, odnosno kako su im sredstva potrebna dobit će i ostatak – pojasnio je ministar Paladina.

Kako je u nastavku naglasio, svatko od korisnika, tko je eventualno predao zahtjev za organiziranu obnovu u bilo kojem trenutku može promijeniti taj zahtjev na model obnove uz novčanu pomoć. Isto tako može se odlučiti da projekt primjerice, samo projektiranje i nadzor ugovori Fond, a da u biti isključivo pronalazak izvođača radova i ugovaranje i izvođenje radova ostane na korisniku. Moguće je tako dobiti novčana sredstva za projekt u iznosu od 15000 kuna te 25 posto od iznosa izvođenja radova unaprijed.

– Svaki onaj korisnik koji se odluči za obnovu putem modela novčane pomoći, odnosno samoobnove dobit će dodatnu naknadu od 20-25 tisuća kuna za tzv. trošak operativne koordinacije, odnosno za njihovo vrijeme i trud koji će utrošiti na obnovu vlastite kuće – dodao je još ministar.

Na upit novinara je li zadovoljan kako obnova teče ministar Paladina rekao je kako je puno toga napravljeno, no da u ovom trenutku ne može reći da je zadovoljan.

– Bit ću zadovoljan tek kada postignemo dinamiku da mi mjesečno započinjemo obnovu, govorimo o ozbiljnijim radovima – konstrukcijskoj obnovi i gradnji zamjenskih objekata, barem 50 objekata, a da se približimo brojci od 100 objekata mjesečno. Cilj nam je u šest mjeseci doći do te dinamike i kada ju dostignemo bit ću zadovoljan – poručio je.

Da obnovom odnosno dosad postignutim nikako nije zadovoljan, potvrdio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Mislim da nema nikog u ovoj dvorani tko može biti zadovoljan s obnovom. Za ljude koji su danas ovdje došli za njih je obnova onda kad im se sruši kuća, kad im se kuća obnovi ili kad im se nova kuća napravi. Zbog toga sam na zadnjoj koordinaciji inzistirao da se napravi jedna ovakva tribina jer objektivno postoji iskorak u radu i Fonda i Ministarstva i jednostavno treba izaći pred ljude i reći ljudima prvi puta lice u lice što zapravo mogu očekivati i u kojem roku – rekao je župan Kolar te dodao kako je zadovoljan odazivom na tribinu.

Naglasio je i kako je Županija, kao i do sada, spremna maksimalno se uključiti i pomoći Ministarstvu i Fondu koliko god je to moguće da se ta obnova konačno na terenu pokrene.

– Mislim da će se danas, nakon što se predstavi mogućnost samoobnove, pojaviti i problem nedostatka majstora odnosno firmi koje će obavljati radove. Vjerujem da je ovo šansa za naše male poduzetnike i obrtnike jer tamo gdje u mjestu treba napraviti jednu, dvije kuće trebalo bi pronaći domaće majstore. Sada je cijena regulirana, usklađena s tržištem i vjerujem da bi tu naši domaći majstori mogli pronaći svoj interes – rekao je Kolar.

Jedan od mještana koji se odazvao na tribinu je Ivan Jakšić iz Karivaroša, općina Gornja Stubica koji je kazao kako su mu u potresu nastradali obiteljska kuća, dimnjak i špica koje je sam popravio zbog čega ga zanima što dalje, odnosno kome se javiti za povrat uloženog novca.

– Kuća nije u tako lošem stanju, ali je popucala sve okolo. Ne znam kamo ići, koga pitati, to tako stoji na mjestu. Ja sam dimnjak popravio, a došao sam ovdje da čujem što dalje i kako će se to odvijati – rekao je Jakšić.

Osim gospodina Jakšića, velik broj mještana Općina Gornja Stubica, Marija Bistrica, Stubičke Toplice, Grada Donje Stubice, ali i svih mjesta koja su nastradala u potresu pitaju se što dalje. Veliki broj građana je sam obnovio svoje objekte, obiteljske kuće, i ono što ih zanima je kada će i na koji način dobiti povrat sredstava.

Na pitanja podnositelja zahtjeva na tribini će odgovarati predstavnici Fonda za obnovu i djelatnici Ministarstva te im pružiti sve potrebne informacije o procesu obnove od potresa.

jmiklauzic/www.sjever.hr
08.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.