Now Reading:
Startao prvi poduzetnički program za 36 zagorskih srednjoškolaca – Najbolju poduzetničku ideju na temu zdravstvene industrije, KZŽ nagradit će s 10.000 kuna
Full Article 4 minutes read

Startao prvi poduzetnički program za 36 zagorskih srednjoškolaca – Najbolju poduzetničku ideju na temu zdravstvene industrije, KZŽ nagradit će s 10.000 kuna

Zagorski srednjoškolci, polaznici sedam srednjih škola, startali su u četvrtak s prvim programom u Zagorju koji se fokusira na jačanje poduzetničkih vještina – “Kreiraj svoju budućnost”. Ukupno 36 zagorskih srednjoškolki i srednjoškolaca u narednih pet mjeseci radit će na svojim poduzetničkim idejama na temu zdravstvene industrije te će u finalu odmjeriti snage, a najbolja poduzetnička ideja osvojit će nagradu od 10.000 kuna.

Startup scena prvenstveno je aktivna u velikim urbanim središtima, dok je u ruralnim područjima i prstenovima oko velikih gradova, ona tek u svom razvoju. U post-pandemijskim uvjetima, sve više (mladih) poduzetnika koji pokreću svoj biznis, shvaća da je poslovanje, uz digitalizaciju, moguće iz bilo kojeg dijela svijeta.

Stoga se i Krapinsko-zagorska županija pozicionira kao „startup bajka na dlanu“ gdje se podrška razvoju ideja može dobiti u Poduzetničkom centru i inkubatoru KZŽ. U tom je segmentu vrlo važno poticati poduzetništvo i kod školske djece i mladih, budućih poduzetnika. Po uzoru na uspješne poduzetničke programe u Hrvatskoj, Poduzetnički centar je, uz podršku KZŽ, pokrenuo poduzetnički program za srednjoškolce “Kreiraj svoju budućnost”.

Program je baziran na metodologiji koja je razvijena i testirana u sklopu projekta BAIF – Business Angels Impact Fund koji je KZŽ provodila u protekle dvije godine. Projektom je razvijena i jedinstvena e-učionica investicijske spremnosti koja je namijenjena transformaciji ideje u održiv poslovni model. Kroz ovu e-učionicu prošlo je 100 startupova iz cijele Hrvatske, a pet ih je ostvarilo i značajne investicije. Programom “Kreiraj svoju budućnost” iskoristit će se ovaj alat kako bi učenice i učenici srednjih škola KZŽ razvile svoje ideje.

Obzirom na opredijeljenost KZŽ za jačanje zdravstvene industrije, globalna tema ovog poduzetničkog učenja je upravo ovaj sektor. Zdravstvena industrija obuhvaća farmaceutiku, digitalna rješenja u zdravstvu i preventivnu dijagnostiku i jedna je od najbrže rastućih industrija u Europi. U županiji u ovoj industriji radi preko 2.500 ljudi, razvija se u dijelu zdravstvenog turizma, profesionalnih rehabilitacijskih i terapijskih postupaka, a mreža zdravstvenih ustanova dobra je baza za nadogradnju i provođenje procesa transformacije.

Rješenja za razvoj identificiranih problema zdravstvene industrije tako će ponuditi i 36 učenika i učenica srednjih škola KZŽ – Srednja škola Bedekovčina, Gimnazija Antun Gustav Matoš Zabok, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, SŠ Oroslavje, SŠ Konjščina, SŠ Zlatar te SŠ Pregrada.

Program Kreiraj svoju budućnost osmišljen je kao izvannastavna aktivnost u suradnji s profesorima navedenih škola, a traje od studenog ove godine do travnja 2023. godine. Učenice i učenici grupirani su u devet timova od kojih će svaki razvijati svoju poduzetničku ideju kroz narednih 5 mjeseci. U tom procesu vodit će ih djelatnici Poduzetničkog centra, a koristit će alate uspostavljene e-učionice. Mentorstvo će im pružiti mreža mentora KZŽ kako bi dobili povratne informacije od realnog sektora. Kroz razne meet-upove koji će se organizirati u inkubatoru u Krapini, učenice i učenici povezat će se i sa zvijezdama poduzetničke scene koji će im približiti način poslovanja u trenutnim okolnostima.

PO završetku programa organizirat će se natjecanje na kojem će svaki tim predstaviti svoju ideju, i to po uzoru na svjetske investicijske pozornice. U 3-minutnoj prezentaciji pred investitorima, sudionice i sudionici programa „pitchat“ će svoje poslovne modele. Najbolji tim osvaja novčanu nagradu u vrijednosti od 10.00 kuna od Krapinsko-zagorske županije.

Ovaj program Županija planira organizirati svake godine i omogućiti svim zainteresiranim srednjoškolcima razvoj njihovih poduzetničkih vještina. Kako bi se održala komunikacija među polaznicima, potaknulo umrežavanje i stvorila poduzetnička zajednica, svi polaznici bit će okupljeni u alumni klub „Future“ pri Poduzetničkom centru KZŽ. Svrha je stvoriti potpornu infrastrukturu za buduće poduzetnike i poticati poduzetnički način razmišljanja.

www.sjever.hr
04.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.