Now Reading:
Krapinsko-zagorski obrtnici svoj dan proslavili na najljepši mogući način, otvorenjem novih prostora – župan Kolar poručio: Obrtništvo je za nas od nemjerljivog značaja!
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorski obrtnici svoj dan proslavili na najljepši mogući način, otvorenjem novih prostora – župan Kolar poručio: Obrtništvo je za nas od nemjerljivog značaja!

Dan Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije u petak je proslavljen na najljepši mogući način – otvorenjem novih prostora u čije je uređenje uloženo oko 250 tisuća eura. Da je ovo bila prijeko potrebna investicija potvrdio je i župan Željko Kolar koji je naglasio kako su obrtnici koji ulažu u ljude i nove tehnologije, ali i tradicijski obrti koji održavaju zagorsku kulturu za njihovu županiju od nemjerljivog značaja.

Pohvalio je i odličnu suradnju koju ima sa županijskom Obrtničkom komorom koja sudjeluje u kreiranju njihovih politika.

-Nastupe naših obrtnika na domaćim i inozemnim sajmovima financira Županija, a i u samo uređenje njihovih novih prostora izdvojili smo značajna sredstva. Mi to shvaćamo kao vraćanje duga jer su obrtnici i nama omogućili da kroz prihod od poreza na dohodak realiziramo projekte od kojih ćemo svi zajedno imati koristi – rekao je Kolar.

Budući da obrtnici muku muče s pronalaskom radne snage, Krapinsko-zagorska županija intenzivno radi na usklađivanju potreba tržišta rada s obrazovanjem. Ove je godine tako upisan rekordan broj učenika u srednjoškolska deficitarna zanimanja – njih čak 155 što je, kaže Kolar, snažan doprinos osiguravanju radne snage zagorskim obrtnicima.

Ipak, trend odlaska radne snage djelomično je okrznuo i Zagorje, no župan je iznio obećavajuće podatke. Naime, Krapinsko-zagorska županija koja je 2013. godine prema prosječnoj plaći bila na 18. mjestu u Hrvatskoj sada je među prvih pet, a broj nezaposlenih je u devet godina s preko osam i pol tisuća pao na ispod dvije tisuće.

-Broj nezaposlenih je među prvih pet u Hrvatskoj. To je prije svega zahvaljujući gospodarstvu, velikim tvrtkama, ali i obrtnicima koji su čitavo vrijeme, i u onim najvećim krizama opstali, ali i na novo zapošljavali – zaključio je Kolar.

Novi predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš istaknuo je kako su im u uređenju novih prostora puno pomogle Županija, Hrvatska obrtnička komora, obrtnička udruženja te Zagrebačka i Privredna banka. Naglasio je i kako Krapinsko-zagorska županija u proteklih godinu dana bilježi porast obrtnika. Njih je, naime, 104 više nego lani.

-Svi imamo problema s radnom snagom, no nadamo se da će se to riješiti u suradnji s našim srednjim školama. Puno se ulaže, Obrtnička komora obilazi osnovne škole kako bi učenicima objasnila što s obrtničkim školama mogu dalje. U budućnosti moramo pojačati rad cehova. To nam je osnovica obrtništva i inzistirat ću da se oni jačaju, a jedan od ciljeva je i što jača suradnja s lokalnim samoupravama – rekao je Kučiš.

Da obrtništvo u Krapini ima jako dugu tradiciju potvrdio je i gradonačelnik Zoran Gregurović koji je kazao kako se ovdje kontinuirano razvija i radi još od srednjeg vijeka.

-Moram čestitati svim obrtnicima koji rade i privređuju jer na taj način, ne samo da zapošljavaju ljude, nego i pune gradski i županijski proračun kako bismo mi mogli ulagati u neke druge stvari. Drago mi je što imaju ovaj prekrasan novi prostor koji je Obrtnička komora uistinu zaslužila. Stari prostor na Trgu Ljudevita Gaja vrlo je prepoznatljiv po svom natpisu iznad ulaza, no kako se tempo života ubrzava, kako sve raste, i taj je prostor postao skučen, no sigurno će ostati zapisano u povijesti da je tamo bila kolijevka obrtništva, ne samo u Krapini, nego i na čitavom ovom prostoru – rekao je Gregurović.

Dan Obrtničke komore bila je prilika i za dodjelu zahvalnica i plaketa, pa je tako zahvalnica za doprinos u razvoju i promociji tradicijskih i umjetničkih obrta uručena Vlasti Hubicki, a Srednjoj školi Krapina pripala je zahvalnica za izniman doprinos poticanju i unapređenju rada obrtničkih komora. Zahvalnice za doprinos uređenju novih prostora uručene su Mirku Blažičeviću, Tomici Jurinjeku, Davoru Plešku i Darku Vargi, Vladimiru Vidoviću, Mladenu Šereku, Milanu Frljužecu, Krapinsko-zagorskoj županiji, Hrvatskoj obrtničkoj komori, Privrednoj banci Zagreb i Zagrebačkoj banci te udruženjima obrtnika koji su svojim donacijama potpomogli.

Za 2022. godinu Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije uručila je i devet brončanih, jednu srebrnu i jednu zlatnu plaketu koja je otišla u ruke Mirka Blažičevića, inače predsjednika Udruženja obrtnika Krapinske Toplice koji je u obrtništvu 28 godina.

-Nažalost, došlo je do toga da radnika nema, pa moramo dati plaće kakve traže. Ovo priznanje velika mi je čast. Dugo sam bio predlagan i sada ga konačno i dobivam – rekao je Blažičević.

Uime svih nagrađenih zahvalio je Davor Pleško istaknuvši kako je iz velikog broja zahvalnica vidljivo da je Obrtnička komora u uređenju novih prostora imala velik broj partnera.

tklopotan / www.sjever.hr
04.11.2022.

Input your search keywords and press Enter.