Now Reading:
DAŠAK SVJETLOSTI U MRAČNOJ DEMOGRAFSKOJ SLICI? Sjever Hrvatske bilježi sve veće doseljavanje stanovnika
Full Article 1 minutes read

DAŠAK SVJETLOSTI U MRAČNOJ DEMOGRAFSKOJ SLICI? Sjever Hrvatske bilježi sve veće doseljavanje stanovnika

Iako je i u 2021. godini nastavljen trend odseljavanja Hrvata u inozemstvo, u prosjeku preko dva puta više od onih koji se doseljavanju u zemlju, prema istraživanju portala Župan.hr, županije sa sjevera Hrvatske bilježe sve veće doseljavanje stanovnika.

Tek kod tri hrvatske županije omjer odseljenih i doseljenih bio je manji od dvostrukog, no za razliku od prethodnih godina niti jedna županija nije imala 4 ili 5 puta više iseljenih nego doseljenih.

Nakon što se 2020. godine odseljavanje i doseljavanje u svim županijama smanjilo, čemu su glavni razlog sasvim sigurno epidemiološke mjere, doseljavanje je u 2021. godini bilo i veće nego u 2019. godini.

Ovakvi su podaci zabilježeni i u svim županijama sa sjevera Hrvatske. Tako su veće doseljavanje u odnosu na 2019. godinu bilježile Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska i Međimurska županija te Grad Zagreb.

Kako bi zadržale svoje stanovništvo, ali i potaknule doseljavanje, mnoge županije posežu za mjerama pomoći poduzetnicima te nizom mjera podižu kvalitetu života, primjerice ulaganjem u obrazovni nadstandard, dodjelom novčane pomoći za stambeno zbrinjavanje u ruralnim područjima, naknadama za novorođenčad i slično, piše Župan.hr.

Cijelo istraživanje pročitajte ovdje.

www.sjever.hr / zupan.hr
30.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.