Now Reading:
BOGATSTVO RAZLIČITOSTI Najmanja hrvatska županija može se pohvaliti najinovativnijom turističkom ponudom – ovo su razlozi zašto morate posjetiti Međimurje!
Full Article 3 minutes read

BOGATSTVO RAZLIČITOSTI Najmanja hrvatska županija može se pohvaliti najinovativnijom turističkom ponudom – ovo su razlozi zašto morate posjetiti Međimurje!

Međimurje – najmanja hrvatska županija na svega sedamstotinjak kvadrata nudi pravi doživljaj za sva čula. Detaljnu ‘šetnju’ najdestinacijom održivog turizma priredio je net.hr

Između ostalog, mogu se pohvaliti Ekomuzejom kroz koji posjetitelji istinski mogu doživjeti identitet i baštinu mjesta, način života i kulturu, te tako održati živim duh lokalne zajednice i prenijeti ga široj javnosti.

Ekomuzej je mjesto koje objedinjuje raznovrsne i multidisciplinarne eksponate koji predstavljaju identitet i kulturnu baštinu lokalne zajednice i namijenjen je razvoju te zajednice i očuvanju njihovog povijesnog i kulturnog identiteta. Ključno je participiranje lokalne zajednice.

Kada pak govorimo o Hrvatskoj, koncept ekomuzeja kao inovativnog i atraktivnog pristupa očuvanja kulturne baštine prepoznala je Turistička zajednica Međimurske županije, koja je u okviru razvoja kontinentalnog i lokalnog turizma pokrenula je organizaciju „Ekomuzej Međimurje malo“ koji okuplja 14 lokaliteta na kojima se može upoznati materijalna i nematerijalna kulturna i prirodna baština Međimurja, smještenih diljem županije. Središnji dio ove lijepe priče je Centar za posjetitelje smješten u Čakovcu, čija je zadaća ponuditi sve informacije i potiče ih da sami istraže sve kulturne ljepote i posebnosti ove regije.

U Žabniku, na rijeci Muri smješten je plutajući mlin, jedinstveni objekt ruralne graditeljske baštine s početka 20. stoljeća. U blizini je multimedijalni etnografski postav „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“ u kojem kroz 3D tehnologiju možete doživjeti jedan radni dan posljednjeg murskog mlinara. U blizini se nalazi i etno zbirka obitelji Trstenjak, dvije riječne skele i Skelarska kuća u kojoj se posjetitelji mogu upoznati s tehnologijom skelarstva.

Od ostalih sadržaja, tu su ribolovna staza, pješačko biciklistička i poučna šetnica, labirint ljubavi, ergela međimurskog konja te promatračnica ptica. U jednoj od najimpresivnih crkvi u Međimurju, Crkvi sv. Jeronima, čija povijest seže i 15. stoljeće, na brežuljku ponad Štrigove i u samom središtu Međimurske vinske ceste, a u blizini je i vidikovac na Mađerkinom bregu kojeg se svakako isplati posjetiti i uživati u pogledu.


Do sredine sedamdesetih rudarstvo imalo veliki utjecaj na sve aspekte života sjevernog Međimurja, a na temelju tog utjecaja nastao je grad Mursko Središće. Kao podsjetnik i posveta rudarstvu, organiziran je multimedijalni postav “Cimper” koji posjetitelje upoznaje s poviješću rudarenja i teškim životom rudara u ovim krajevima.

Posvećenost očuvanju prirode i njegovanju prirodne baštine rezultirao je stvaranjem centra za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu gdje je smještena i interpretacijska brvnara „Moj hrast Adam“ te dječje igralište Rječica. Uz prethodni dogovor Centar nudi zanimljive radionice te posjet rekonstruiranoj tradicijskoj kući „Matulov grunt“ u Frkanovcu.

Za cjeloviti doživljaj nekadašnjeg načina života lokalnih stanovnika, neophodno je iskusiti nematerijalnu baštinu sadržanu u popevkama, plesu, legendama ovoga kraja te običajima u kojima je sadržan sam duh Međimurja.

Sve te tekovine povijesnog Međimurja u modernom interaktivnom Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja” u okrilju revitalizirane fortifikacije Staroga grada Zrinskih.

Napominjemo kako je ovo samo djelić bogate ponude, a opširnije pročitajte kod kolega s net.hr-a.

sjever.hr/net.hr
24.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.