Now Reading:
Poznati ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir
Full Article 2 minutes read

Poznati ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir

Objavljeno je tko su dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, prenosi index.hr.

To su Aljes Bijaljacki, bjeloruski aktivist i borac za ljudska prava te dvije organizacije za ljudska prava, ruska organizacija za ljudska prava Memorial i ukrajinska organizacija Centar za građanske slobode.

– Ovogodišnji dobitnici predstavljaju građansko društvo u svojim zemljama. Mnoge godine promoviraju pravo da se kritizira vlast i štite temeljna ljudska prava građana”, obrazložio je Norveški Nobelov odbor, a prenosi index.hr.

Kako piše CNN, on je posvetio život promicanju demokracije i mira u Bjelorusiji, a vlasti su ga dugo pokušavale ušutakti. U pritvoru je od 2020. godine bez suđenja.

Bijaljacki je osnivač Centra za ljudska prava Viasna (Proljeće), koji je osnovan 1996. godine kao odgovor na brutalno gušenje uličnih prosvjeda od strane bjeloruskog autoritarnog vođe Aleksandra Lukašenka.

Prvi je put uhićen 2011. godine zbog optužbi za utaju poreza koje je uvijek poricao. Pušten je na slobodu 2014. godine, a onda je opet uhićen nakon masovnih prosvjeda 2020. godine koji su se održali zbog, kako bjeloruska oporba i neovisni promatrači kažu, namještenih izbora u Bjelorusiji koji su Lukašenka održali na vlasti.

Ove godine bilo je ukupno 343 tajnih nominacija.

Tisuće ljudi širom svijeta mogle su nominirati kandidate za nagradu do 31. siječnja, uključujući članove parlamenta i ministre iz svih zemalja, bivše laureate i neke sveučilišne profesore.

www.sjever.hr / www.index.hr
07.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.