Now Reading:
Grad Ludbreg uzima sve što EU pruža – Senzibilizacijom javnosti o položaju manjina potiče na prijateljstvo i ravnopravnost među državama!
Full Article 2 minutes read

Grad Ludbreg uzima sve što EU pruža – Senzibilizacijom javnosti o položaju manjina potiče na prijateljstvo i ravnopravnost među državama!

U sklopu projekta Minorities summit in Ludbreg/Susret manjina u Ludbregu kojeg sufinancira Europska unije u okviru programa Europa za građane održano je potpisivanje Memoranduma o bratimljenju u arheološkom parku Iovia.

Pročelnica za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Erina Stančin opisala je kako je riječ o međunarodnom projektu na koji je Grad Ludbreg aplicira sa svojim partnerima iz Crne Gore, Srbije, Mađarske i Slovenije s ciljem poticanja građana na dublje razmišljanje položaju manjina u svojim sredinama i kako taj položaj poboljšati.

– Danas su s nama partneri iz Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo iz Mađarske, Židovska zajednica Crne Gore, Udruga iz Republike Srbije, Hrvatsko kulturno društvo Komušina iz Škofje Loke te muzički sastav iz Mađarske – pobrojala je Stančin.

Predviđeni su zanimljivi sadržaji i radionice na kojima će svaki od partnera moći izložiti položaj manjina u svom društvu i međusobno razmijeniti primjere dobre prakse i na taj način senzibilizirati javnost.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić ističe kako zbližavanje ljudi, kultura i učenje potiče toleranciju zbog čega su ovakvi projekti izuzetno vrijedni.

-Ovakvi projekti koji zapravo nemaju nikakvu ozbiljniju infrastrukturu i koje mnogi gradovi odbijaju raditi, jer nisu napravili nijednu cestu, nijednu novu nadstrešnicu ili nešto slično nisu im interesantni, ali nama su zanimljivi upravo zbog toga jer se na ovakvim skupovima međusobno upoznajemo i stvaramo prijateljstva i partnere za neke veće projekte u budućnosti – rekao je Bilić dodavši kako je Grad Ludbreg do sada odradio nekoliko projekata u kojima su sugrađani imali prilike otići u Italiju, Sloveniju, Srbiju…

-Mogli su vidjeti kako drugi žive i što je dobro kod njih, i to onda polako prenositi u naš grad. Na ovim projektima ćemo ustrajati i dalje upravo iz ovih razloga. Mislim da je to bit zbog čega smo ušli u EU, da učimo, stvaramo prijateljstva, komuniciramo sa drugim zajednicama i kulturama – zaključio je.

abrkic/sjever.hr
07.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.