Now Reading:
Doživite znanost na zabavan način – 11. Znanstveni piknik donosi više od 200 popularno – znanstvenih aktivnosti
Full Article 5 minutes read

Doživite znanost na zabavan način – 11. Znanstveni piknik donosi više od 200 popularno – znanstvenih aktivnosti

Krapinsko – zagorska županija domaćin je 11. Znanstvenog piknika koji će se održati u perivoju Muzeja Seljačkih buna u Gornjoj Stubici u petak i subotu, 23. i 24. rujna. Riječ je o velikoj manifestaciji popularizacije znanosti u Hrvatskoj, koja se kao neformalno druženje sa znanošću i umjetnošću provodi već jedanaest godina.

Ovogodišnji Znanstveni piknik bit će obilježen brojnim sudionicima, a istaknula je to predsjednica Udruge Profesor Baltazar, Tatjana Jakšić.

– Imat ćemo 70-ak edukatorskih timova, od toga 26 srednjih škola, a ostalo su udruge, institucije, fakulteti i pojedinci. Posebno nam je drago što se povećao upravo broj učenika koji su postali edukatori. U početku to naravno nije bilo tako, naime edukatori su bili udruge, institucije i fakulteti, a s vremenom su se i učenici osnažili i ohrabrili da i oni počinju pokazivati vlastite projekte, što je posebna vrijednost ovog programa – rekla je Jakšić te dodala kako se manifestacija odvija pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, predsjednika Republike Hrvatske te Ministarstva znanosti i obrazovanja koje ujedno i poziva škole da uvrste Znanstveni piknik u svoj kurikulum.

– Mnoge škole uvrstile su posjet Znanstvenom pikniku u terensku nastavu, tako da već sada imamo najavljenih 1700 posjeta iz brojnih škola iz cijele Hrvatske i oko 600 učenika iz Krapinsko – zagorske županije – pojasnila je Jakšić te najavila kako će se u sklopu Znanstvenog piknika održati više od 200 popularno – znanstvenih aktivnosti te brojni programi na pozornici.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša objasnila je kako se s projektom Znanstvenog piknika krenulo prije četiri godine u dvorcu Stubički Golubovec te je on tada okupio više od pet tisuća posjetitelja.

– Tada nam je bilo važno da publiku dovedemo u Donju Stubicu, u našu županiju te da na neki način stvorimo buduće posjetitelje Znanstveno edukativno – zabavnog centra Zagorje koji će nastati upravo u dvorcu Stubički Golubovec. Naime, Centar u Golubovcu bit će dom za male buduće znanstvenike i cijelu populaciju koja se želi više educirati u STEM području, ali važno je da se ovdje pojavljuju i dva nova slova, a to su R – reading kao čitanje i A – art, kao umjetnost – poručila je Matuša.

Suorganizatori ovogodišnjeg Znanstvenog piknika su i Muzeji Hrvatskog zagorja, a kako je naglasila voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec, kroz ovaj im je projekt cilj pokazati kako u fokusu nisu samo prirodne i tehničke znanosti te će se više pažnje posvetiti humanističkim i društvenim znanostima.

– Nastojali smo i kroz djelovanje Muzeja podsjetiti da je obitelj Feller koja je inače porijeklom iz Ukrajine, doprinijela razvoju Stubice kakvu danas poznajemo, naravno i razvoju Hrvatskoga zagorja, ali i same Hrvatske, stoga ćemo i mi kroz naše radionice prikazati nešto upravo o toj obitelji – rekla je Filipčić Maligec te dodala kako je ovo ujedno i prilika da brojna djeca posjete Muzej seljačkih buna i vide kako je Zagorje doprinijelo hrvatskoj povijesti i kulturi.

Najavi ovogodišnjeg izdanja Piknika prisustvovao je i domaćin manifestacije, načelnik Gornje Stubice, Jasmin Krizmanić koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom što će učenici iz cijele Hrvatske imati priliku upoznati se s Gupčevim krajem i vidjeti sve ljepote stubičkog kraja, kao i cijele Krapinsko – zagorske županije.

– To je jedinstvena prilika da djeca uz aktivnosti kroz znanstvene i kulturne radove, upoznaju i naš kraj, na kojeg smo jako ponosni. Drago mi je da su Muzeji Hrvatskog zagorja naši partneri, naravno uz Krapinsko – zagorsku županiju i Udrugu Profesor Baltazar. Naime, poznato je da s Muzejima Hrvatskog zagorja radimo nekoliko projekata tijekom godine i posebno me veseli što na neki način završavamo godinu ovim Znanstvenim piknikom i nadam se da ćemo narednih godina i dalje uspješno surađivati na nizu drugih projekata – kazao je načelnik Krizmanić.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je pak kako ga veseli što su se uspjeli izboriti da se Znanstveni piknik iz Zagreba prebaci u Krapinsko – zagorsku županiju

– To što smo danas na 11. znanstvenom pikniku na području Krapinsko-zagorske županije, sada na području Općine Gornja Stubica i dvorca Oršić nije slučajno. U onom trenutku kad smo počeli razvijati projekt Znanstveno edukativno-zabavnog centra Zagorje u dvorcu Stubički Golubovec, s prijateljima i partnerima iz Udruge profesor Baltazar, znali smo, da bi došli do otvorenja ZEZ-a, moramo raditi na popularizaciji znanosti, pripremati teren i ciljanu publiku da bi poslije taj centar mogao raditi u punom pogonu – objasnio je župan Kolar.

Rekao je i kako se ovim projektom djecu kroz zabavu želi uvesti u priču znanosti te da se sve škole koje će se pridružiti kao izlagači, instituti te udruge, nadopunjavaju jedni druge i tako se stvara posebna atmosfera, a u kojoj se cijele obitelji nastoji zainteresirati za znanost.

– Ako će se samo mali promil učenika koji sad sudjeluje u prezentaciji svojih radova odlučiti baviti se znanošću, raditi na Institutu Ruđer Bošković koji je također partner u projektu, onda smo napravili puno. Pokroviteljstvo predsjednika Zorana Milanovića, Grada Zagreba i gradonačelnika Tomislava Tomaševića kao i Ministarstva znanosti i obrazovanja, govore o tome koliko je ovaj znanstveni piknik prepoznat u čitavoj Hrvatskoj, a mi želimo raditi ZEZ u partnerstvu i s resornim ministarstvom i s Gradom Zagrebom. Ovo je nacionalna priča i od početka je i promoviramo, gradimo i dograđujemo upravo tako da bi, kad ZEZ profunkcionira imao nacionalan značaj – zaključio je Kolar.

jmiklauzic / www.sjever.hr
19.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.