Now Reading:
Jeste li dovoljno hrabri da sudjelujete u Noći šišmiša? Evo detalja
Full Article 2 minutes read

Jeste li dovoljno hrabri da sudjelujete u Noći šišmiša? Evo detalja

Ovog petka od 18.30 do 21 sat u prostorima Muzeja krapinskih neandertalaca, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije Zagorje zeleno, udruga Tragus i Muzej krapinskih neandertalaca organiziraju obilježavanje Noći šišmiša.

Program će obuhvatiti predavanje o šišmišima, kviz i izvlačenje dobitnika nagrada te predstavu “Noć šišmiša”.

– Noć šišmiša obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu. Osmišljen je raznovrstan zabavno-edukativan program ponajviše namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta. Održati će se stručno predavanje o šišmišima, a posebno iznenađenje večeri biti će predstava „Noć šišmiša“ – poručuju organizatori.

Navode isto tako da su šišmiši jedini sisavci koji mogu aktivno letjeti. Možemo ih vidjeti u sumrak i noću kako lete gotovo posvuda. U prirodi oni žive u šumama gdje im stabla pružaju sklonište, na livadama te oko rijeka i jezera gdje piju vodu i hvataju kukce. Špilje, jame, pukotine stijena i napuštene rudnike najčešće koriste kao zimska skloništa, ali u njima borave i kada je toplo. Veliki broj ih živi u urbanim područjima gdje se sklanjaju po tavanima, podrumima, pukotinama u zidovima, crkvenim tornjevima.

Šišmiši su danas jedna od najugroženijih skupina iako imaju malo prirodnih neprijatelja – love ih uglavnom sove i mačke. Najveći im je neprijatelj čovjek koji neprimjerenim zahvatima mijenja i uništava njihovo stanište, zagađuje okoliš korištenjem pesticida što utječe na velik broj jedinki. Šišmiši su jedini neprijatelji noćnim kukcima od kojih su mnogi i štetnici, zbog čega su šišmiši iznimno važni u regulaciji njihove brojnosti. Svi šišmiši su strogo zaštićeni.

U Hrvatskoj je zabilježeno čak 35 vrsta šišmiša i sve su vrste strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Dosadašnjim istraživanjima šišmiša na području Krapinsko-zagorske županije provedenim tijekom 2014. i 2015. godine, na više od 15 lokaliteta zabilježeno je čak 17 vrsta šišmiša.

www.sjever.hr
08.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.