Now Reading:
Bjelovarsko – bilogorska županija osigurala 1,8 milijuna kuna za razvoj gospodarstva i obrtništva
Full Article 3 minutes read

Bjelovarsko – bilogorska županija osigurala 1,8 milijuna kuna za razvoj gospodarstva i obrtništva

Bjelovarsko – bilogorska županija raspisala je Javni poziv za bespovratne potpore razvoju gospodarstva i obrtništva u ovoj godini.

– Riječ je o 10 mjera za koje smo osigurali ukupno 1,86 milijuna kuna. Pojedinačno najviše za nabavu novih i rabljenih strojeva i opreme gdje ćemo priznati troškove nabave rabljenih strojeva. Među 10 mjera novost je potpora za obnovljive izvore energije gdje se može bespovratno dobiti do 30 tisuća kuna – istaknuo je prilikom predstavljanja mjera bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić.

Dodao je da su i kod ovog javnog poziva prihvatljivi troškovi od 1. siječnja ove godine, a zahtjevi se mogu predati do 15. studenoga. Osvrnuo se i na financijske pokazatelje poduzetnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije u prošloj godini.

– Svi znamo da su vremena teška. Mene veseli da su naši poduzetnici, unatoč poremećajima na tržištu i krizi koja traje već treću godinu, povećali svoje prihode za 17 posto u odnosu na godinu ranije, što je za svaku pohvalu. Povećan je i broj zaposlenih za 187 osoba, povećan je i broj poduzetnika na području BBŽ za 90, tako da, s obzirom na sve okolnosti, mislim da možemo biti zadovoljni. Naravno da očekujem pozitivne učinke i od ovih potpora – kazao je župan.

Zahvalio je predsjednicima HGK, Županijske gospodarske komore Jakovu Ćoriću i Obrtničke komore Goranu Grgiću na pomoći u kreiranju mjera u suradnji s njihovim članovima.

– Ovih 1,8 milijuna kuna sigurno će dati poticaj malim poduzetnicima i obrtnicima jer jednostavno vremena su teška, a naročito malim poduzetnicima i obrtnicima. Kad počinju s poslom moraju pripremiti tehnologiju i projekte. Ta pomoć na početku je značajna, da ih se prepozna, da ih se vidi i otvori mogućnost za daljnji razvoj – istaknuo je predsjednik HGK Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić.

Goran Grgić iz Obrtničke komore BBŽ istaknuo je kako ove mjere, osim financijskog imaju i psihološki učinak odnosno stvaraju ozračje da lokalna zajednica podržava obrtnike i razumije koliko su oni važni, pogotovo u neizvjesnim vremenima kao sada, gdje jedna kriza smjenjuje drugu. To, rekao je, daje vjetar u leđa da se ljudi odluče otvarati obrte. Ohrabruje i podatak o zadržavanju rasta broja obrta.

– U ovoj godini otvoreno ih je 45, što je manje u usporedbi s predpandemijskom 2019. godinom, kada ih je otvoreno 100, ali pokazuje nastavak pozitivnog trenda i da obrtnici vjeruju u održivost obrtničkog posla – zaključio je Grgić.

www.sjever.hr
02.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.