Now Reading:
Župan Stričak susreo se s obiteljima nestalih branitelja i poručio: Na svim je institucijama da ulože maksimalni napor u njihovom pronalasku
Full Article 3 minutes read

Župan Stričak susreo se s obiteljima nestalih branitelja i poručio: Na svim je institucijama da ulože maksimalni napor u njihovom pronalasku

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba koji se inače svake godine obilježava 30. kolovoza župan Varaždinske županije Anđelko Stričak susreo se sa članovima Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije, a prijemu je nazočila i Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Župan je tom prilikom naglasio kako članovima Udruge koji još uvijek traže svoje najmilije Domovinski rat još uvijek traje.

-Nažalost, tako dugo dok ne nađu posmrtne ostatke svojih najbližih za ove drage ljude neće biti mira ni spokoja. Tek kada će imati prilike zapaliti svijeću i odati počast na grobu biti će malo smireniji. Na svim institucijama je da kao i do sada ulože maksimalni napor da se pronađu nestali- rekao je župan te pružio podršku radu i aktivnostima Udruge.

Zahvalivši se na prijemu, Dalibor Đurđek, predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije je rekao kako je vezano na Varaždinsku županiju 11. rujna 1991. godine 185 djelatnika zasebne postrojbe PU Varaždin upućeno na smjenu u Vukovar gdje su ostali do njegovog pada. Također uputio je apel svima koji imaju bilo kakve informacije u vezi nestalih osoba da podijele s mjerodavnim institucijama. Broj za anonimnu prijavu o nestalim osobama je 072 111 111.

-Od 185 policajaca, 119 ih je bilo zatočenih, 66 ranjenih, 21 poginulih te se petorica još uvijek vode kao nestali, a to su Ivan Đurđek, Marijan Levak, Marijan Vučak, Slavko Šantek. Oni se naime potražuju u PU varaždinskoj te Ivan Oreški koji se potražuje u PU međimurskoj. Početkom studenog 1991. godine pokrenuta je akcija s ciljem proboja i oslobađanja Vukovara u kojem je sudjelovala i Specijalna jedinica policije Policijske uprave Varaždinske “Roda”. U toj akciji četiri djelatnika smrtno su stradala dok se jedan vodi kao nestali , a to je Vlado Štampar koji se potražuje u PU varaždinskoj. Traži se i nestali pripadnik „PUMA“ Miroslav Harča – rekao je Đurđek.

Ljiljana Alvir je istaknula kako je u Republici Hrvatskoj još uvijek nepoznata sudbina 1.434 osoba te mjesto ukopa 398 smrtno stradale osobe, što ukupno čini 1.832 neriješenih slučajeva iz Domovinskog rata.

Udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije osnovana je 17. studenog 1994. u Varaždinu sa primarnim ciljem provođenja aktivnosti na pronalaženju i saznanju istine o sudbini svih nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu zatim poticanjem svih institucija države u pronalasku nestalih branitelja, obilježavanjem sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje, pomaganjem obiteljima i skrb za djecu nestalih branitelja.

www.sjever.hr / varazdinska-zupanija.hr
01.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.