Now Reading:
Zagreb više neće biti „Kantograd” – novi sustav naplate odvoza otpada značit će i manje račune za ove građane
Full Article 2 minutes read

Zagreb više neće biti „Kantograd” – novi sustav naplate odvoza otpada značit će i manje račune za ove građane

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je da od 1. listopada Zagreb više neće biti „Kantograd”. U glavnom gradu, naime, kreće novi sustav naplate odvoza otpada prema kojem će, uz fiksnu cijenu na mjesečnim računima od 45 kuna za fizičke osobe i 90 kuna za pravne, građani koji odvajaju otpad plaćati manje račune, prenosi N1.

Tomašević je objasnio da se fiksnom iznosu dodaje cijena utrošenih vrećica za miješani komunalni otpad, pa će se tako doći do mjesečnog utroška za odvoz otpada. Miješani komunalni otpad smijet će se odlagati samo u standardiziranim ZG vrećicama, pa će oni koji koji više odvajaju kupovati manje vrećica.

ZG vrećice bit će dostupne u Zagrebačkom holdingu i na 500 prodajnih mjesta, a prodavat će se u pakovanjima od 10 vrećica od sredine rujna. Cijena jedne vrećice od 10 litara je dvije kune, od 20 litara četiri kune, a od 40 litara osam kuna.

-Nakon 1. listopada prvi puta u povijesti u Zagrebu će se plaćati odvoz komunalnog otpada tako da više plaćaju ljudi koji ne odvajaju, a manje oni koji odvajaju otpad. To je pravedan model – rekao je zagrebački gradonačelnik te dodao kako je sustav usklađen s novim Zakonom o gospodarenju otpadom.

Naglasio je i kako će Zagreb biti jedini veliki grad u Hrvatskoj koji ide u tako radikalnu promjenu sustava naplate odvoza otpada.

Za građane koji će kršiti nova pravila, odnosno ako miješani komunalni otpad neće odlagati u ZG vrećice i ako će kontaminirati odvojene sirovine, predviđene su kazne, koje će provoditi Čistoća i komunalni redari. One iznose 500 kuna po članu kućanstva, a 1000 kuna u višestambenim zgradama.

Kako Zagreb više ne bi bio “Kantograd” u centru grada predviđa se postavljanje 100 podzemnih spremnika smeća. Građani su prijavili 5000 lokacija koje će Grad provjeriti mogu li tamo staviti spremnike unutar zgrada, a također će se postavljati boksevi za spremnike koji se nalaze na javnim prostorima.

www.sjever.hr / n1
01.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.