Now Reading:
Varaždinska županija dosad zaprimila 220 prijava štete od tuče – “Ne znamo točno kada će sredstva poljoprivrednicima biti isplaćena, ali u interesu nam je da to bude što prije”
Full Article 3 minutes read

Varaždinska županija dosad zaprimila 220 prijava štete od tuče – “Ne znamo točno kada će sredstva poljoprivrednicima biti isplaćena, ali u interesu nam je da to bude što prije”

Varaždinska županija 8. kolovoza ove godine objavila je Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednicima za ublažavanje šteta od tuče, a rok za podnošenje prijave je do 7. rujna. Pravo na podnošenje prijave za potporu imaju poljoprivrednici sa štetama na poljoprivredi i/ili na poljoprivrednom zemljištu, na imovini koja nije osigurana na području gradova Varaždin i Lepoglava te općina Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Bednja, Donja Voća, Maruševec, Vinica, Petrijanec i Cestica, a koji su prijavili štetu sukladno zakonskim odredbama i Pravilniku o Registru šteta od prirodnih nepogoda.

Kako je pojasnio pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, Dragutin Vincek ukupna procijenjena šteta iznosi 74 milijuna kuna, od toga 70 milijuna kuna je šteta koju je uzrokovala prva tuča, krajem svibnja, dok je druga tuča u lipnju, u Cestici prouzročila štetu od otprilike 4 milijuna kuna.

– Velik dio štete odnosi se na poljoprivrednu proizvodnju. Većinom su stradale ratarske kulture i staklenička te plastenička proizvodnja, a drugi veliki segment otpada na infrastrukturu, od automobila pa do kuća. Država je odlučila pomoći, naime u lipnju je donesena odluka o raspodjeli 25 milijuna kuna na šest županija, a u svrhu pokrivanja ili ublažavanja posljedica šteta vezanih uz poljoprivrednu proizvodnju. Na Varaždinsku županiju raspoređeno je 5,2 milijuna kuna i temeljem toga Varaždinska županija je u suradnji s Ministarstvom napravila program minimalnih potpora te smo prije tri tjedna raspisali javni poziv, koji je još otvoren do kraja sljedećeg tjedna, što znači da još uvijek zaprimamo prijave – izjavio je Vincek.

Budući da je stvarni iznos štete višestruko veći od državne pomoći, pročelnik Vincek objasnio je kako država nikada ne nadoknađuje totalnu štetu.

– Sam zakon se zove, Zakon o ublažavanju posljedica od prirodnih nepogoda i većinom se tu radi o puno manjim iznosima nego što šteta u stvarnosti jeste, odnosno koliko određeni proizvodi ili infrastruktura vrijede. Država je otvorila pomoć na dva fronta, jedan kroz Program ruralnog razvoja, mjere 5.2.1., gdje su se poljoprivrednici mogli direktno javiti Ministarstvu poljoprivrede odnosno Agenciji za plaćanje u svrhu podizanja plastenika i staklenika te rekonstrukcije, do visine od 100 posto povrata. Druga je mjera ova koju je raspisala Županija, a putem koje će se nadoknaditi dio štete, direktno u novcu – rekao je Vincek.

Na upit novinara kada bi ljudi mogli dobiti ta sredstva i koliko njih će to pravo ostvariti, odgovorio je kako je trenutačno zaprimljeno 220 prijava.

– Pravo na prijavu i tu vrstu potpore imaju poljoprivrednici koji su registrirani u Upisnik kao OPG-ovi i čija poljoprivredna imovina nije osigurana. Do kraja sljedećeg tjedna još zaprimamo prijave i mi smo ih već polako počeli obrađivati. Nakon toga, po naputku Ministarstva mi sumiramo sve prijave i one koje imaju pravo, s prijedlogom visine potpore dostavljamo njima. Budući da je ovo prvi puta da se ovako nešto događa, nemamo točne informacije kada bi novac trebao sjesti na račune korisnika. Većinom je prije procjena štete i sva ta priča oko elementarne nepogode završavala na način da je država krajem godine vidjela koliko novaca ima slobodno u proračunu i onda je shodno tome ta sredstva podijelila na sve županije odnosno prijavljene štete. Tako da se s ovim slučajem prvi puta susrećemo, ali normalno da je svima nama u interesu da poljoprivrednici dobiju novac što prije – zaključio je pročelnik Vincek.

www.sjever.hr
01.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.