Now Reading:
Projekt “Sit, a fit” uspješno priveden kraju – Varaždinski srednjoškolci educirali se o važnosti zdravog načina života
Full Article 3 minutes read

Projekt “Sit, a fit” uspješno priveden kraju – Varaždinski srednjoškolci educirali se o važnosti zdravog načina života

„Sit, a fit“ projekt je kojim se educiralo srednjoškolce o važnosti zdravog načina života te poticalo učenike na prevenciju pretilosti i zaštitu vlastitog zdravlja. Sve to napravljeno je stjecanjem novih znanja i vještina te oblikovanjem stavova o načinu prehrane i o potrebi za tjelesnom aktivnošću. A kako je tekao i završio sam projekt na završnoj konferenciji za novinare u utorak su u prostorima Županijske palače govorili voditeljica projekta Marina Viljevac, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen.

Kako je istaknula voditeljica projekta Marina Viljevac učenike se educiralo o važnosti zdravog načina života i o tome kako se zdravo hraniti te o važnosti kretanja. Učenici su u sklopu projekta imali priliku samostalno izraditi svoje dnevne i tjedne jelovnike, a na temelju kojih su se pripremala hrana za njih – rekla je Viljevac dodavši kako je glavni cilj projekta, prevencija pretilosti kod srednjoškolaca, a samim time i prevencija kroničnih nezaraznih bolesti i raznih teškoća pri socijalnim i emocionalnim funkcioniranjima mladih ljudi.

Projekt je bio podijeljen u četiri tematske cjeline pa je tako prva cjelina pod nazivom “Nutricionizam temelj zdravlja”, educirala učenike o važnosti i postavkama nutricionizma. Druga tematska cjelina je bila “Pokretom do zdravlja”, a unutar koje su nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture učenicima pripremili vježbe i testirali njihove funkcionalne i motoričke sposobnosti. U sklopu te cjeline učenici su sudjelovali i na dva izleta. Treća tematska cjelina, pod nazivom “Zdravlje na tanjuru” omogućila je učenicima kuhanje onih jela koja su učenici prethodno na nutricionističkim radionicama osmišljavali. U sklopu te cjeline tiskana je i kuharica “Sit, a fit” te je i organiziran sajam učeničkih zadruga. Posljednja cjelina obuhvatila je edukaciju učenika o psihološkim, socijalnim i emotivnim aspektima pretilosti i prevencije pretilosti.

Ravnateljica Kelemen je naglasila kako je važnost projekta upravo promicanje zdravog načina života odnosno da prije svega učenici usvoje te zdrave navike. Ovaj projekt upravo učenicima šalje poruku da kuhanje nije nešto dugotrajno i komplicirano i da oni sami mogu vrlo brzo za sebe pripremiti zdrav i ukusan obrok.

Živjeti zdravo je jedan kompleksan sustav koji uključuje i tjelovježbu, druženje i pripremu svoje prehrane. Kada to uključe sve zajedno onda će biti sretni i zadovoljni – poručila je Kelemen dodajući da osim ovog projekta škola kroz cijelu godinu, odnosno kroz rad zadruge, provodi razne aktivnosti koje su usmjerene upravo zdravom načinu života.

Zadovoljna što učenici na ovaj način u školi usvajaju zdrave navike je i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je pozdravila provođenje projekta uz poruku da je to upravo cilj Varaždinske županije kao partnera na projektu – promicanje zdravih navika u životu.

– Znamo da je pretilost i debljina veliki javno-zdravstveni problem i potrebno je kontinuirano raditi na osvješćivanju i na prevenciji. Vjerujem da će polaznici projekta usvojiti zdrave prehrambene navike i da će kasnije u svoj svakodnevni život uvesti – poručila je Zagorec dodajući da će Varaždinska županija uvijek podržavati i biti sudionik u sličnim projektima.

www.sjever.hr
30.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.