Now Reading:
TUŽNA OBLJETNICA Prošlo je 15 godina od najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva – Na Kornatima je život izgubilo 12 hrabrih vatrogasaca
Full Article 2 minutes read

TUŽNA OBLJETNICA Prošlo je 15 godina od najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva – Na Kornatima je život izgubilo 12 hrabrih vatrogasaca

Već je 15 godina prošlo od kornatske tragedije i kobnog 30. kolovoza kada je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je smrtno stradalo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio 23. godišnji Frane Lučić iz Tisnog. Ovaj je događaj jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Poginulo je šest vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, te DVD Tisno i Vodice: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman. Sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu, od kojih je petero prebačeno u Zagreb: Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević, te su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina po tijelu. Posljednji je u splitskoj bolnici preminuo Ante Juričev – Mikulin. Jedini preživjeli, Frane Lučić, nakon dugotrajnog je liječenja u splitskoj bolnici otpušten kući.

Ljeto 2007. godine prouzročilo je velike probleme sa požarima diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj. Jedan požar izbio je i na Kornatima, na koji su helikopterom upućeni vatrogasci. U jednom trenutku, koji je još uvijek predmetom mnogih rasprava, požar je iznenada zahvatio vatrogasce i uzrokovao opekline. Jedini na kojega je pao teret odgovornosti za to je zapovjednik Dražen Slavica, kojeg je Vrhovni sud prošle godine oslobodio odgovornosti.

Od 2008. na dan tragedije, temeljem Naputka Hrvatske vatrogasne zajednice, u svim vatrogasnim postrojbama i organizacijama, u znak sjećanja i počasti za poginule vatrogasce istaknute su državne zastave na pola koplja te se u 15.25 uključuju vatrogasne sirene u trajanju od jedne minute.

www.sjever.hr / foto: Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske
30.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.