Now Reading:
PROCURIO MAIL: Je li Ćorić znao za pljačku u INA-i???
Full Article 2 minutes read

PROCURIO MAIL: Je li Ćorić znao za pljačku u INA-i???

Telegram je došao u posjed e-maila kojeg je nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora INA-e Damir Vanđelić poslao bivšem ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću u kojem ga je upozorio da svake godine gube 200 milijuna kuna. Iako je bivši ministar to negirao, Telegram je sporni e-mail objavio.

Prije tog maila, Ćorić i Vanđelić su izgleda i razgovarali, jer nekadašnji šef Nadzornog odbora navodi kako poruku šalje “nastavno na jučerašnji razgovor”, piše Telegram. U e-mailu je priložio grafikone koji uspoređuju Inu i MOL po godišnjem povratu na kapital (ROE) – dobit koju je poduzeće ostvarilo u odnosu na kapital koji su vlasnici uložili – te povrat na imovinu (ROA) – odnos neto dobiti/gubitka, koliko se neto dobiti može stvoriti iz jedne jedinice imovine. ROA i ROE su mjerila profitabilnosti neke tvrtke, a uspoređujući od 2015. do 2020., MOL je svake godine bio osjetno profitabilniji od Ine.

Grafikoni koje je poslao Ćoriću, objasnio je Vanđelić, pokazuju da dvije tvrtke koje zapravo imaju istog vlasnika ne posluju podjednako, iako bi trebale.

-To je kao da imate dva autobusa, Inu i MOL, koji idu u istom smjeru i imaju istog vozača. Trebali bi podjednako voziti, a jedan ide puno sporije od drugog. Kako to da jedna tvrtka zaostaje cijelo vrijeme? Dobit zaostaje cijelo vrijeme i fale sredstva, a nema razloga da dvije tvrtke nisu podjednake. Vidjeli smo da nešto ne štima, ali nismo mogli skužiti gdje – rekao je za Telegram te dodao kako je nakon toga održan još jedan sastanak Nadzornog odbora nakon čega je razriješen dužnosti.

Nakon što je primijetio da Ina negdje gubi novac, Vanđelić je poslao mail svim članovima NO-a i Uprave te ministru Ćoriću. Ustvrdio je kako mu ministar nije odgovorio nego da je dobio “praktično špotanje jer problematizira stvari” i da “politizira”.

Iz Ine su u međuvremenu reagirali na Vanđelićeve tvrdnje o poslanom mailu kojeg je Telegram i objavio.

-Grafovi koji su poslani ministru prikazuju poslovanje navedenih kompanija u 2020. godini, dakle više od godinu dana prije potpisivanja plinskih ugovora koji su sada pod istragom. U njima se uspoređuje povrat na imovinu i povrat na kapital MOL-a i Ine što je zbog različitog poslovnog portfelja kompanija neusporedivo – poručili su.

Mail možete vidjeti ovdje.

www.sjever.hr / telegram.hr
30.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.