Now Reading:
ORJEMO MEĐIMURSKI – Na 18. županijskom natjecanju snage odmjerava 12 orača
Full Article 2 minutes read

ORJEMO MEĐIMURSKI – Na 18. županijskom natjecanju snage odmjerava 12 orača

U organizaciji Udruge orača Međimurske županije, u Prelogu se održava već tradicionalno, 18. po redu, Županijsko natjecanje u oranju.

Kako je objasnio Stjepan Pokrivač, predsjednik Udruge orača Međimurske županije, natjecatelji se natječu u dvije kategorije i to plugovima ravnjacima i premetnjacima.

– Za kategoriju plugova ravnjaka prijavilo se osam kandidata, dok će u kategoriji plugovima premetnjacima svoje vještine pokazati četiri sudionika. Ravnjaci moraju izorati parcelu veličine 50 puta 20 metara, a prvo kreću ravnom brazdom, nakon koje kreću s naorom te završavaju s razorom. Premetnjaci oru konosnu parcelu čija dužina iznosi 50 metara, 16 metara s jedne strane, a s druge 24 metara. Radi se o težoj kategoriji jer se ore u klin i parcela na kraju mora izgledati ravna – pojasnio je Pokrivač.

Dodao je isto tako kako su zadovoljni odazivom orača, iako im vremenski uvjeti baš i ne idu na ruku.

– Prijavljeni kandidati dolaze nam uglavnom iz Preloga, Savske Vesi, Palinovca te Totovca, a svaki od kandidata ima prvih 20 minuta svog pomagača. No, neće im biti nimalo lako pošto je zbog ove suše zemlja pretvrda te plugovi jako teško ulaze – rekao je Pokrivač.

Orače je došao podržati i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

– Izražavam zadovoljstvo što je naš Prelog danas domaćin prvenstva Međimurja u oranju i nadam se da će sve proći u najboljem redu, a najbolji pobijediti. Natjecanje se odvija unatoč kiši koja je ipak donijela kakav-takav osmijeh na lica naših poljoprivrednih proizvođača – rekao je Kolarek dodavši kako je ovo ujedno odlična prilika za pripremu za Prvenstvo Hrvatske u oranju, a koje će se 7. i 8. listopada održati također u Prelogu.

– To će natjecanje biti puno zahtjevnije u organizacijskom dijelu, no veseli nas što ćemo ugostiti najbolje orače iz Hrvatske. Vjerujem da će na kraju svi biti zadovoljni i iz Preloga otići s lijepim uspomenama na današnji dan – zaključio je Kolarek.

jmiklauzic/www.sjever.hr
30.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.