Now Reading:
Međunarodni je dan prijateljstva – nikad nemojte zaboraviti da je vjerni prijatelj lijek života
Full Article 2 minutes read

Međunarodni je dan prijateljstva – nikad nemojte zaboraviti da je vjerni prijatelj lijek života

Odnos koji ostvarujemo s našim prijateljima jedan od najvažnijih odnosa koji uspostavljamo tijekom našeg života

Danas, 30. srpnja obilježavamo Međunarodni dan prijateljstva koji je uspostavila Opća skupština Ujedinjenih naroda 2011. godine s idejom da prijateljstvo među zemljama, ljudima i kulturama može stvoriti uvjete za mir i graditi mostove među zajednicama.

Odnos koji ostvarujemo s našim prijateljima jedan od najvažnijih odnosa koji uspostavljamo tijekom našeg života. Ostvarivanje bliskih odnosa i povezanost s prijateljima pruža nam brojne psihološke  dobrobiti poput doživljavanja ugodnih emocija, zajedničkog provođenje vremena u različitim aktivnostima, dijeljenja misli i osjećaja te dobivanja podrške.

Dobro prijateljstvo je ono u kojem su potrebe obje osobe zadovoljene i u kojemu je pružanje podrške uravnoteženo. Istraživanja su pokazala da takva prijateljstva odnosno socijalna podrška pruža osjećaj pripadnosti, predvidljivosti, svrhe i sigurnosti, zatim povećava osjećaj sreće i štiti od različitih oblika stresa te unaprjeđuje samopouzdanje, poboljšava kvalitetu života te jača naše resurse za rješavanja problema.

Istraživanje Svjetske baze sreće (2010) pokazalo je da su ljudi s bliskim prijateljstvima sretniji, a utvrđeno je i da je prijateljstvo najvažniji odnos u emocionalnom životu pojedinca između kraja ranog djetinjstva i početka pune odrasle dobi. Prijatelji su nam važan izvor podrške u situacijama kada nam je teško. Oni su „prirodni“ pomagači – bliske osobe u našem okruženju koje nam mogu olakšati kada nam je teško, kada proživljavamo teške trenutke u svom životu i patimo.

Brojna istraživanja dokazuju da prijateljstvo pozitivno utječe na našu psihološku dobrobit. Prijatelji su važan izvor pozitivne socijalizacije tijekom životnog vijeka, a učinci prijateljskih odnosa na našu dobrobit proizlaze iz socijalne podrške koja smanjuje psihološki utjecaj izloženosti stresu tijekom čitavog životnog vijeka.

Čuvajte svoje prijatelje, njegujte prijateljstvo jer mudri kažu da je vjeran prijatelj lijek života!

www.sjever.hr/hzjz.hr
30.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.