Now Reading:
VIDEO/FOTO “Palo” osam dilera, zagorska policija zaplijenila im 15 milijuna kuna vrijednu drogu i oružje
Full Article 4 minutes read

VIDEO/FOTO “Palo” osam dilera, zagorska policija zaplijenila im 15 milijuna kuna vrijednu drogu i oružje

U prostorijama Policijske uprave krapinsko – zagorske u petak je održana konferencija za medije povodom dovršenog višemjesečnog kriminalističkog istraživanja nad više osoba, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i počinjenje kaznenih djela u sustavu zločinačkog udruženja, a u svezi neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Kako je objasnio načelnik PU krapinsko – zagorske, Josip Bukvić u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije organiziranog kriminaliteta prije dva dana dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba, a zbog sumnje u počinjenje prethodno navedenih kaznenih djela.

– Prilikom pretraga na području PU KZŽ, PU zagrebačke i PU primorsko – goranske pronađeno je ukupno oko osam kilograma marihuane, preko 40 kilograma amfetamina, 88 litara kemikalije, oko tri kilograma kokaina, 38 grama tableta MDMA, 6,5 mililitara ulja konoplje, nekoliko konzumiranih jointova, jedna mala kalibarska puška, jedan pištolj, drobilice za mljevenje, digitalne vage, mobiteli, sim kartice, novac u kunama te novac u eurima. Procijenjena tržišna vrijednost na narko tržištu ovih pronađenih predmeta iznosi oko 15 milijuna kuna ili 2 milijuna eura – pojasnio je Bukvić.

Ukupno je uhićeno osam osoba i to tri osobe u dobi od 25 godina starosti, jedna u dobi od 28 godina, jedna u dobi 31 godine, dvije u dobi od 32 godine i jedna ženska osoba od 31 godinu starosti. Protiv četiri osobe podnijete su kaznene prijave uredu za suzbijanje korupcije organiziranog kriminaliteta te su predani pritvorskom nadzorniku PU KZŽ. Protiv jedne osobe starosti 25 godina podnijet će se optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz oblasti zlouporabe droga, protiv dvije osobe podnijet će se optužni prijedlozi zbog prekršaji zakona o nabavi i posjedovanju oružja.

– U ovom slučaju radilo se izuzetno složenom kriminalističkom istraživanju u kojem su članovi zločinačkog udruženja pokazali veliki stupanj međusobne organiziranosti u kriminalnim aktivnostima. Policijski službenici i dalje nastavljaju kriminalističko istraživanje vezano uz navedeni slučaj – dodao je Bukvić.

Kriminalističko istraživanje trajalo je više od šest mjeseci, a potvrdio je to voditelj Službe kriminalističke policije PU KZŽ, Željko Košutić.

– Istraživanjem je obuhvaćeno više osoba, rezultiralo je uhićenjem osam državljana RH i zapljenom. Krim istraživanjem je utvrđeno da je 29-godišnji hrvatski državljanin M.G. ustrojio zločinačko udruženje i u to zločinačko udruženje povezao dvojicu 20-godišnjih hrvatskih državljana J.L. i I.T. te 32-godišnjeg hrvatskog državljanina M.V. koji su sakrivali i prodavali drogu te pronalazili kupce i sudjelovali prilikom primopredaje i prodaje navedenih druga – rekao je Košutić naglasivši kako je vrijednost droge višemilijunska, a bila je namijenjena za konzumente s područja KZŽ, kako je potvrđeno dosadašnjim istraživanjem.

Konferenciji za medije je prisustvovao i Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala koji je tom prilikom čestitao kolegama iz PU KZŽ na provedenom zajedničkom kriminalističkom istraživanju.

– Istraživanje je provedeno s Upravom kriminalističke policije, a radi se o zločinačkom udruženju. Tijekom ovog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da se radi o izuzetno dobro organiziranom zločinačkom udruženju u kojem je prisutna hijerarhija, određena disciplina i podjela posla. Mogu reći da nije bilo jednostavno, ali uz izuzetne napore kolega iz Uprave pa i nas iz Uprave kriminalističke policije u suradnji s USKOK-om, ovo kriminalističko istraživanje je privedeno kraju onako kako smo planirali – istaknuo je Rastović te se osvrnuo na broj slučajeva zločinačkog udruživanja na godišnjoj razini na području Republike Hrvatske.

– Svako kriminalističko istraživanje koje završi kaznenom prijavom na USKOK-u je po definiciji zločinačko udruženje jer se radi o kaznenim djelima iz članka 329 i 328 iz Kaznenog zakona. Tih kriminalističkih istraživanja je sve više i više jer su i situacija i trendovi u Republici Hrvatskoj što se tiče zlouporabe i kriminaliteta droga, kao i šire na području Europe, radi se o jednom trendu sve veće proizvodnje, ponuda, ali i potražnje za drogom. Bitno je da policija na ovakav način medijski prezentira naša kriminalistička istraživanja, a sve u svrhu depopularizacije trošenja droga i kriminaliteta droga – kazao je Rastović.

Dodao je isto tako kako su kazne kada se radi o zločinačkom udruženju iz nadležnosti USKOK-a povezanom s počinjenjem kaznenog dijela iz članka 328 i 329, a vezano za članak 190, puno teže nego kad se radi o dilerskoj skupini, krijumčarenju ili preprodaji pa tako kazne mogu biti i kazne dugotrajnog zatvora.

jmiklauzic/www.sjever.hr
15.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.