Now Reading:
U Varaždinu završio Međunarodni folklorni festival COFA
Full Article 3 minutes read

U Varaždinu završio Međunarodni folklorni festival COFA

Nakon pet dana održavanja u petak je na Kapucinskom trgu završio prvi Međunarodni folklorni festival COFA, a folklorne grupe iz SAD-a, Kolumbije, Švicarske, Slovenije, Hrvatske i Ukrajine proteklih su dana razveselile publiku u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Folklorne su nastupe gledali i mještani u Ljubešćici, Sračincu, Varaždinskim Toplicama i Visokom.

COFA Festival je održan u sklopu Svjetske međunarodne organizacije za očuvanje kulturne baštine i folklora (CIOFF).

Petra Golubar, idejna začetnica i direktorica festivala, kazala je da je sve prošlo odlično.

– Za naše posjetitelje pripremili smo mnoge programske sadržaje, između ostalog, najatraktivniji bili su ovi nastupi, posebice iz Kolumbije i SAD-a koji su prvi puta bili u Hrvatskoj. Imali smo goste iz Švicarske, Ukrajine, Slovenije i naše domaće snage, Varaždinski folklorni ansambl. Osim u Varaždinu, nastupali su i diljem županije gdje su prezentirali svoju kulturnu baštinu, razmijenili iskustva. Uz to, imali smo i razne programe gdje je svatko mogao pronaći ponešto za sebe, dječje radionice, master clasove, panele, izložbe. Definitivno je ispunjen naš cilj, posebno kada vidimo reakciju publike i odaziv na sve programske sadržaje. Nadamo se da ćemo sljedeće godine biti još bolji – rekla je Golubar.

– Bilo je sveukupno preko 200 sudionika ove godine. Zasad imamo lijepe povratne informacije, a sljedeće godine definitivno planiramo proširiti programske sadržaje koji će možda čak trajati i više od 5 dana – najavila je.

Međunarodni folklorni festival COFA podržali su Varaždinska županija i Grad Varaždin.

– Mi smo iznimno zadovoljni. Smatramo da je Varaždinska županija bila izniman domaćin ovom Međunarodnom festivalu folklora. Posebno smo ponosni na činjenicu da su kao gosti sudjelovali predstavnici Ukrajine. Unatoč strahotama rata koje trenutno proživljavaju, uspjeli su stanovnicima naše županije prikazati kulturu i tradiciju svoje države. Posebno hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog festivala, hvala publici Varaždinske županije. Smatramo da je festival iznimno kvalitetno organiziran i nadamo se da će naši gosti s lijepim utiscima, poznanstvima i sjećanjima sretno stići svojim kućama – kazala je Renata Skoko, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poslove župana i skupštine.

– Grad Varaždin kao pokrovitelj ovog festivala izuzetno je zadovoljan. Prvo zahvala organizatorima koji su nam cijeli festival donijeli ovdje. Zahvala svim grupama iz cijelog svijeta što su nas u ovih pet dana podučili svojoj kulturi, tradiciji, svom folkloru. Ovo je bio prvi put, no nadamo se da nije zadnji put i da smo im bili dobri domaćini te da će nam se uvijek rado vratiti, bez obzira hoće li to biti kao izvođači ili posjetitelji, da će naše gostoprimstvo prenijeti u svoje države i da će ovo postati tradicija koja će se u Varaždinu održavati još dugi niz godina – dodala je Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina.

Na gostoprimstvu i reakcijama publike pred kojom su nastupali zahvalili su gosti iz Ukrajine, iz ansambla Radist (Radost) iz ukrajinskog grada Vinnytsia (Vinica). Kažu da im je bilo lijepo biti ovdje jer su se organizatori potrudili oko smještaja i svega oko boravka u Varaždinu i županiji, da se osjećaju sigurno. Dodali su da im je bilo i pomalo teško, jer su njihova rodbina i prijatelji u Ukrajini, a jučer su stigle vijesti o ruskom raketiranju njihovog grada i bili su zabrinuti.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
15.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.