Now Reading:
Međimurska županija za obrazovanje planira izdvojiti vrtoglavih 150 milijuna kuna – Posavec: Cilj je da sve naše škole budu u jednosmjenskoj nastavi
Full Article 2 minutes read

Međimurska županija za obrazovanje planira izdvojiti vrtoglavih 150 milijuna kuna – Posavec: Cilj je da sve naše škole budu u jednosmjenskoj nastavi

Jedan od strateških ciljeva Međimurske županije u narednom petogodišnjem razdoblju je daljnji razvoj obrazovnog sustava. Osim uvođenja jednosmjenske nastave u sve međimurske škole te stvaranje boljih uvjeta za sve školarce, Međimurska županija prepoznaje i vrijednost područnih škola kao ustanova značajnih za život sela.

Naglasio je to međimurski župan Matija Posavec iznijevši i jedan zanimljiv podatak. Naime, Međimurska županija, uz Grad Zagreb, jedina je u Hrvatskoj koja nema selo koje izumire, odnosno naselje koje ima do 10 stanovnika zbog čega smatraju da su područne škole kao ustanove važne za društveni život sela.

-Ideja je da sve naše škole budu u jednosmjenskoj nastavi, da koliko god je moguće sačuvamo naše područne škole da one budu u sadržajnom smislu ne samo obrazovne ustanove, nego i ustanove koje će nešto značiti za život sela – rekao je Posavec.

Osim uvođenja jednosmjenske nastave kroz izgradnju i dogradnju učionica, Međimurska županija gradit će i dvorane u Vratišincu, Gornjem Mihaljevcu, Svetoj Mariji i Svetom Martinu na Muri, Macincu, Pribislavcu i Domašincu. Prema najavama župana s nekima će krenuti već ove godine.

-Vrijednost projekata u obrazovanju iznose 150 milijuna kuna s time da će se posebno prijaviti dogradnju gimnazije i rekonstrukciju vanjskih igrališta te obnovu Gospodarske škole. Kao poseban projekt stavili smo izgradnju Osnovne škole Nedelišće s obzirom da se radi o jednoj od najvećih škola koji iznosi 50 milijuna kuna i to je poruka da nam je izgradnja nove škole prioritet – kazao je Posavec.

U strateške projekte uvršten je i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

-Važno nam je da se taj centar konačno izgradi. U tijeku je sporazum Ministarstva obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja, Grada Čakovca i Međimurske županije kako bi prva faza mogla započeti – dodao je župan.

Poseban projekt je i dogradnja i rekonstrukcija Srednje škole Prelog u kojoj je cilj uspostava Regionalnog centra kompetentnosti iz ugostiteljstva i turizma. Projekt je težak oko 70 milijuna kuna.

tklopotan / www.sjever.hr
15.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.