Now Reading:
Liječnici OB Zabok i KBC Zagreb budućim kolegama prenijeli kako izgleda jedan dan u izvanbolničkoj hitnoj medicini
Full Article 3 minutes read

Liječnici OB Zabok i KBC Zagreb budućim kolegama prenijeli kako izgleda jedan dan u izvanbolničkoj hitnoj medicini

U Srednjoj školi Pregrada tijekom proteklog vikenda održane su radionice za studentice i studente 6. godine medicine.

Radionice je organizirao Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije, za 32 studentice i studenta 6. godine medicine, na kojima su obrađena najčešća hitna stanja u izvanbolničkoj hitnoj medicini. Predavači su bili liječnici KBC Zagreb i OB Zabok te medicinske sestre/prvostupnici sestrinstva i liječnici Zavoda za hitnu medicinu KZŽ. Ovu praksu Zavod za hitnu medicinu KZŽ započeo je prošlu godine, jedini u Hrvatskoj, istaknuo je ravnatelj Krešimir Božić

-Studentima završne godine medicinskog fakulteta imali smo priliku pokazati kako izgleda jedan dan u izvanbolničkoj hitnoj medicini, od prijema, poziva, do dolaska k pacijentu. Tu smo imali i predavače iz KBC Zagreb i naše OB Zabok, koji su prezentirali na koji način taj pacijent dolazi u hitni bolnički prijem i što se može očekivati kada tamo dolazi. Ovaj projekt počiva na entuzijazmu djelatnika Zavoda koji su dali sebe u to. U ovom slučaju ne vrijedi ono da se prvi mačići bacaju u vodu, mislim da smo tu na tragu nečeg puno većeg i onoga što pripremamo za iduću godinu. Hvala SŠ Pregrada koja nam je izašla u susret da nam je ustupila školu i dom, gdje smo uspjeli dogovoriti smještaj i prehranu za polaznike i predavače, hvala Gradu i Županiji koji su bili podrška u projektu i predavačima -rekao je ravnatelj Božić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade  Martina Gregurović Šanjug istaknula je da je Županija osnivač 7 zdravstvenih ustanova. 

-Ponosni smo na Zavod, njegovu infrastrukturu, prostor i opremu koja je na zavidnoj razini, iznad hrvatskog prosjeka. Ponosni smo i na našu mrežu hitne medicine, u čije financiranje smo se uključili, tako da financiramo dva dodatna tima, a svi naši pokazatelji su iznad državnog prosjeka i na to smo iznimno ponosni. Nadam se da ćete kroz ova dva dana i predavače steći sliku o ovom stručnom dijelu, usavršavanju, osjetiti pozitivnu energiju koja postoji u ovoj ustanovi i u OB Zabok i da će vam se možda svidjeti i da ćete se zainteresirati da dođete raditi ili specijalizirati u jednu od naših ustanova. Itekako vodimo računa o specijalizacijama, imamo barem 80 – 90 specijalizanata godišnje – rekla je Gregurović Šanjug te izrazila nadu da će ovi susreti postati tradicija. Dobrodošlicu sudionicima poželjela je ravnateljica srednje škole Vilmica Kapac. 

-Realiziramo programe medicinske sestre opće i medicinski tehničar opće njege, farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, dentalni tehničar, njegovatelji. Jako smo ponosni na naše učenike, zato što svake godine nekoliko učenika upisuje fakultet medicine, a ostvarujemo i brojne uspjehe na raznim natjecanjima – rekla je ravnateljica Kapac.

sjever.hr/kzz.hr
11.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.