Now Reading:
Nove mjere na pomolu? Capak: U Hrvatskoj je dominantna toliko zarazna varijanta da ni maske ne bi pomogle
Full Article 2 minutes read

Nove mjere na pomolu? Capak: U Hrvatskoj je dominantna toliko zarazna varijanta da ni maske ne bi pomogle

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je o novoj varijanti koronavirusa BA.4 i BA.5. Kako naglašava, u ovom trenutku ona je već vjerojatno dominantna, a iako izaziva relativno blage simptome, toliko je zarazna da protiv širenja ni maske ne bi puno pomogle.

Zbog toga Capak smatra da trenutno ne treba uvoditi epidemiološke mjere. Ova podvarijanta omikrona zaraznija je od samog omikrona, a upravo je ona razlog zašto brojke zaraženih u cijelom svijetu rastu.

– Srećom, nisu maligne, izazivaju relativno blagu bolest, nema puno hospitalizacija, nema puno ljudi na respiratoru. To se proširilo, naravno, i kod nas. Mi smo u drugom tjednu lipnja za koji imamo rezultate sekvencioniranja imali već više od 30 posto BA.4 i BA.5 varijante. Dakle, ona se izuzetno brzo širi. I sada je, u ovom trenutku, već vjerojatno dominantna u Hrvatskoj, iako još nemamo rezultate sekvenciranja. Danas će nam vjerojatno doći rezultati za treći tjedan lipnja pa ćemo više o tome znati – rekao je Capak te upozorio kako se treba cijepiti i držati klasičnih epidemioloških mjera.

Dodao je i da je u ovom trenutku vrlo teško reći što će se dalje događati s cijepljenjem, napomenuvši da će Europska agencija za lijekove za nekoliko dana vjerojatno registrirati Pfizerovo cjepivo koje sadržava varijantu omikron.

www.sjever.hr / hrt.hr
11.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.