Now Reading:
SDP uoči sjednice Gradskog vijeća – Bosilj: Nema hotela na Srednjoškolcu ni rušenja dječjeg vrtića u Koprivničkoj, a ako se usvoji UPU povijesne jezgre kreće sanacija Vame
Full Article 4 minutes read

SDP uoči sjednice Gradskog vijeća – Bosilj: Nema hotela na Srednjoškolcu ni rušenja dječjeg vrtića u Koprivničkoj, a ako se usvoji UPU povijesne jezgre kreće sanacija Vame

Gradska organizacija SDP-a Varaždin u četvrtak je održala konferenciju za medije na kojoj su se Neven Bosilj, Miroslav Marković i Lovro Lukavečki osvrnuli na teme predstojeće sjednice Gradskog vijeća.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj dotaknuo se teme predmetnih prostornih planova (PPUG i GUP) objasnivši kako je proces pokrenut u lipnju 2020. godine, a sve javne rasprave i sve ostalo je održano u ožujku 2021. godine.

– Sve inicijative i sve što je u ovom prostornom planu je pokrenuto još za vrijeme prethodnog gradonačelnika. Mi nismo mogli unutra dograđivati neke stvari, ali smo mogli neke stvari za koje smo smatrali da su neprimjerene maknuti van. To smo i napravili, dakle nema hotela na Srednjoškolcu, nema rušenja dječjeg vrtića u Koprivničkoj i neće se tamo graditi nikakva deseterokatnica. Smiješne su prozivke oko zgrade kod Turista, naime tamo neće biti zgrada s 14 katova kako je zamišljeno. U planu piše P plus deset, ali kada arhitekti povuku sva ona ograničenja koja smo stavili svakome je jasno da tamo ne može biti više od osmerokatnice koja uz to mora biti stepeničasta – objasnio je Bosilj dodavši kako je uopće upitno da li će investitor graditi jer sva ta ograničenja dovode u pitanje isplativost investicije.

Rekao je isto tako da se u svom radu vode isključivo interesima građana i javnog dobra, te se osvrnuo i na, kako je rekao zlonamjerne tvrdnje koje je iznio jedan od gradskih vijećnika.

– Čovjek sjedi u tom Povjerenstvu i ne zna kako se taj proces odvija i što se tu radi, a što pokazuje njegovu totalnu nestručnost. Najbitnije je da se usvoje te stvari jer moramo usvojiti prostorni plan da ga uskladimo s županijskim prostornim planom, da vojarna dobije namjenu koju treba imati, da spojimo cestu od Hrašćice preko kanala i Drave za spoj u Kuršanec i to su glavne promjene u prostornom planu. Što se tiče GUP-a, moramo pod hitno započeti s gradnjom arhiva za što praktički imamo osigurana sredstva. Kada se usvoji UPU povijesne jezgre, konačno može krenuti sanacija i davanje nove svrhe Vami – rekao je Bosilj.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković osvrnuo se na zahtjev bivšeg gradonačelnika da se sjednica Gradskog vijeća odgodi uz obrazloženje kako nije imao vremena proučiti sve materijale.

– Svi oni koji nas prozivaju za materijale i nedolaske na sjednicu moraju sami sebe pogledati u ogledalo i reći kada su oni davali materijale, kakvi su to bili potezi, 24 sata, 48 sati prije sjednice dok smo mi imali potpunu transparentnost. Mi smo došli na prag da dajemo materijale tjedan dana prije sjednice i mislimo da je to veliki pomak, osim nekih manje bitnih materijala koji dolaze dan, dva kasnije. Poručujemo onima koji dolaze na sjednicu da bi kritizirali, a prvenstveno mislimo na bivšeg gradonačelnika, da bi koji puta mogao ostati do kraja sjednice, a ne da ode nakon što je nabacao nekakve floskule. Lako se točati u moru, a treba biti odgovoran, kao što smo mi bili odgovorni u oporbi – rekao je Marković.

Kako je objasnio gradski vijećnik i predsjednik kluba vijećnika SDP-a Lovro Lukavečki jedna od točaka sjednice bit će i donošenje Kodeksa ponašanja gradskih vijećnika.

– Mi kao Klub vijećnika SDP-a apsolutno podržavamo njegovo donošenje. Smatramo i nadamo se da će on doista doprinijeti transparentnijem ponašanju svih gradskih vijećnika, nepristranom i odgovornom ponašanju, ali isto tako i podizanju svijesti za potrebom kulturnog dijaloga između svih vijećnika. Svi vijećnici u Gradskom vijeću moraju shvatiti da je politika i Grad Varaždin iznad privatnih interesa i uskih stranačkih interesa kao i iznad njihovih ega – rekao je Lukavečki te pozvao sve vijećnike da podrže takav Kodeks te da se i ga pridržavaju.

jm/www.sjever.hr
07.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.