Now Reading:
KRUNA PROSLAVE Uz 188. rođendan loborske škole prekrasan koncert učenika Glazbenog odjela koji obara sve rekorde
Full Article 3 minutes read

KRUNA PROSLAVE Uz 188. rođendan loborske škole prekrasan koncert učenika Glazbenog odjela koji obara sve rekorde

Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor osnovana davne 1834. godine uz kraj školske godien obilježila je svoj rođendan završnim koncertom učenika, tek tri godine starog Glazbenog odjela spomenute škole koji obara sve rekorde.

Dan škole počeo je priredbom koju su pripremili i profesori i mentori matične škole Franje Horvata Kiša i Područne škole Petrova Gora.

-35 učenika treće generacije Glazbenog odjela pokazalo je svoje umijeće i to je bila kruna proslave 188. rođendana. Glazbeni odjel u našoj školi registriran je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i broji iz godine u godinu sve više polaznika. U Loboru se inače tradicionalno naši ljudi bave glazbom i imamo jako puno akademskih glazbenika tako da se otvorenje te glazbene škole čekalo godinama što i potkrjepljuje tako velik interes. U Loboru se rađaju mlade buduće glazbene nade koje imaju mogućnost kvalitetnog profesionalnog školskog obrazovanja – rekla je načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih zahvalivši voditelju odjela, ravnateljici te ponajviše djeci i roditeljima koji svoju djecu potiču na glazbeno obrazovanje.

Dario Šeremet, voditelj Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi Franje Horvata Kiša Lobor ponosan je što njegov odjel, iako ulazi tek u četvrtu godinu postojanja, bilježi strahovit interes od samih svojih početaka, što oslikava i činjenica da potreba za raspisivanjem drugog roka ni ne postoji, sve kvote su u rapidnom roku popunjene.

-Imamo 68 učenika upisanih, a za ovu školsku godinu smo opet upisali pune kvote odmah u prvom roku sa 28 novih učenika – rekao je Šeremet.

U školi se podučava pet instrumenata između kojih učenici mogu birati, a to su klavir, harmonika, truba, klarinet, i tambure. Uz to, osim što u školi vlada gužva na hodnicima, njeni polaznici se u nju s natjecanja rijetko vraćaju bez nagrada, a tako je bilo i ove godine.

Dobili su državnog prvaka u harmonici Viktora Bolšeca koji je ujedno i dobitnik Oskara znanja, najvećeg mogućeg priznanja u školstvu.

Uz Viktora kojem je mentorica učiteljica harmonike Martina Jembrišak državne nagrade osvojili su i Kruno Buden na harmonici te Diana Plancutić i Ana Smetiško na klaviru, a osvojene su i mnogobrojne druge i treće nagrade.

Voditelj Šeremet prisjeća se kako se u početku u Glazbeni odjel moglo upisati 15 učenika, a već se tada prijavio čak 51 učenik. S obzirom da interes ne opada kvote su povećane na 28. Osim učenika iz samog Lobora, učiti svirati dolaze i učenici iz Zlatara, Zlatar Bistrice, Mihovljana, Golubovca, Martinščine, Belca i šireg područja, stoga ogroman interes ni ne iznenađuje, a kako ističe Šeremet, područje kao takvo je vrlo interesantno jer su djeca vrlo muzikalna.

-Učitelji koji nam dolaze iz Zagreba kažu da se učenici iz hrvatske metropole ne mogu usporediti s našim učenicima iz Zagorja, jer su ovdje djeca puno muzikalnija i drugačija što mi i sami znamo – zaključio je.

Foto: Facebook Ljubica Jembrih

abrkic/sjever.hr
18.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.