Now Reading:
PROJEKT BAIF: Ukoliko imate start-up i dobru poslovnu ideju nemojte očajavati – u Zagorju nastaje novi financijski instrument upravo za Vas
Full Article 5 minutes read

PROJEKT BAIF: Ukoliko imate start-up i dobru poslovnu ideju nemojte očajavati – u Zagorju nastaje novi financijski instrument upravo za Vas

Novim odnosno start-up poduzećima uskoro bi se trebao ponuditi financijski instrument koji će upravo tim poduzećima pomoći u pokretanju poslovanja odnosno realizaciji poslovnih ideja. Istaknuto je to u ponedjeljak u Krapini na završnoj konferenciji projekta BAIF – Business Angels Impact Fund koji za cilj ima upravo uspostavu novog financijskog instrumenta u Hrvatskoj za ulaganja s društvenim utjecajem.

Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija dok su koordinatori Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca. Direktorica Poduzetničkog centra, Helena Matuša naglasila je važnost ovog projekta.

U ovih proteklih 18 mjeseci okupili smo jednu BAIF zajednicu, preko 100 start upova iz cijele Hrvatske koju smo proveli kroz našu e-učionicu i naučili ih kako da u svoje poslovne modele ugrade društvenu odgovornost i kako da ju mjere. To je ono što pitaju i investitori koje smo također povezali u Angel think tank. Glavni cilj projekta bio je stvoriti jedan novi financijski mehanizam koji će poticati investitorske aktivnosti naših poslovnih anđela i drugih investitora i to na način da u start up ulaže poslovni anđeo te BAIF fond u istom iznosu – kazala je Matuša dodajući da je u zajednici 101 start up iz cijele Hrvatske koji imaju podršku 15 nacionalnih te 20 međunarodnih mentora kao i 15 investitora okupljenih u Angel think tank.

Kada gledamo društvenu učinkovitost vežemo se na ciljeve održivog razvoja Europske unije. Ono što mi želimo u ovom programu izbjeći je da mi inputiramo start upu koji je njegov društveni učinak. Zato on dobiva svog mentora za mjerenje društvenog učinka gdje najbolje uparuje ciljeve održivog razvoja UN-a sa svojim poslovnim modelom na način da jedno ne opterećuje drugo. Ono za što se mi zalažemo je da je moguće generirati profit, ali i pozitivan društveni učinak, bilo to zapošljavanje marginaliziranih skupina, očuvanje okoliša ili pozitivna primjena tehnologija – zaključila je Matuša.

Župan Željko Kolar ponovno je naglasio da je ured u županiji sjedište poslovni anđela ne samo za Hrvatsku već za cijelu Europsku uniju. I sam je naglasio da se uvidjela potreba financiranja za mlade firme za koje nije bilo financijskih instrumenata, a koji bi financirali početak njihova poslovanja.

-U svakom slučaju radi se o projektu koji će pravi benefit dati nakon formiranja fonda i natječajima koji će se raspisivati slijedeću godinu – kazao je Kolar ističući da je fond zamišljen isključivo kao potpora mladim poduzećima dok Krapinsko-zagorska županija sufinacira rad ureda.

-Ovo smatramo kao odlično ulaganje. Na ovaj način omogućit će se mladim tvrtkama ne samo sa područja Krapinsko-zagorske županije, već i iz cijele Hrvatske da dođu do sredstava – završio je župan.

Što se tiče samog projekta kroz 17 mjeseci rada rezultati su 5 nacionalno održanih turnusa poduzetničkog programa za izgradnju kapaciteta i investicijske spremnosti kroz koji je prošlo 120 startup-ova i poduzetnika početnika, 4 konferencije, 2 međunarodna povezivanja kao i brojna uspostavljena partnerstava uz kreirane podloge za uspostavu jedinstvenog financijskog mehanizma u Hrvatskoj.

Igor Škrgatić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, udruge malih i srednjih poduzetnika naglasio je kako je HUP ponosni partner u BAIF projektu.

-Rado smo se odazvali pozivu za partnerstvo, budući da smatramo da projekt adresira bitne stvari koje treba promijeniti u gospodarskom okruženju, financiranje start upa s ovakvim fondovskim kapitalom. Nadamo se da će završetak projekta biti osnivanje ovakvog jednog fonda koji će pružiti mogućnost poduzetnicima u ranoj fazi razvoja da imaju nekakvu opciju pristupa kapitalu koju dosad nisu imali na tržištu – rekao je Škrgatić.

Renata Brkić iz Feelsgood Capital Partners kazala je kako Fond upravlja sa 30 milijuna eura i kako već godinu dana radi u BAIF konzorciju. Navodeći razloge naglasila je kako je ustanovljen nedostatak financijski instrumenata za tvrtke u njihovoj ranoj fazi razvoja.

-U tu svrhu smo pokrenuli zajedno ovaj projekt sa krajnjim ciljem da do kraja ove godine uspostavimo financijski instrument koji će se zvati “Business Angels Impact Fund” – fond za koinvestiranje sa privatnim ulagačima i poslovnim anđelima u poduzeća u najranijim fazama razvoja – pojasnila je Brkić. U ovom trenutku financiranje izgleda na način da neka od 102 start-up poduzeća, koja su prošla kroz edukaciju, pronađe poslovnog anđela ili investitora te iznos koji investitor odluči uložiti može se udvostručiti preko “Bussines Angel ipmact fonda”. Dodala je kako se ovdje govori o rizičnom kapitalu odnosno ulaganju i moguće je da investitor uđe u vlasničku strukturu.

s.kalajdžija/sjever.hr 13.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.