Now Reading:
PROJEKT BAIF: Ukoliko imate start-up i dobru poslovnu ideju nemojte očajavati – u Zagorju nastaje novi financijski instrument upravo za Vas
Full Article 5 minutes read

PROJEKT BAIF: Ukoliko imate start-up i dobru poslovnu ideju nemojte očajavati – u Zagorju nastaje novi financijski instrument upravo za Vas

Novim odnosno start-up poduzećima uskoro bi se trebao ponuditi financijski instrument koji će upravo tim poduzećima pomoći u pokretanju poslovanja odnosno realizaciji poslovnih ideja. Istaknuto je to u ponedjeljak u Krapini na završnoj konferenciji projekta BAIF – Business Angels Impact Fund koji za cilj ima upravo uspostavu novog financijskog instrumenta u Hrvatskoj za ulaganja s društvenim utjecajem.

Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija dok su koordinatori Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca. Direktorica Poduzetničkog centra, Helena Matuša naglasila je važnost ovog projekta.

U ovih proteklih 18 mjeseci okupili smo jednu BAIF zajednicu, preko 100 start upova iz cijele Hrvatske koju smo proveli kroz našu e-učionicu i naučili ih kako da u svoje poslovne modele ugrade društvenu odgovornost i kako da ju mjere. To je ono što pitaju i investitori koje smo također povezali u Angel think tank. Glavni cilj projekta bio je stvoriti jedan novi financijski mehanizam koji će poticati investitorske aktivnosti naših poslovnih anđela i drugih investitora i to na način da u start up ulaže poslovni anđeo te BAIF fond u istom iznosu – kazala je Matuša dodajući da je u zajednici 101 start up iz cijele Hrvatske koji imaju podršku 15 nacionalnih te 20 međunarodnih mentora kao i 15 investitora okupljenih u Angel think tank.

Kada gledamo društvenu učinkovitost vežemo se na ciljeve održivog razvoja Europske unije. Ono što mi želimo u ovom programu izbjeći je da mi inputiramo start upu koji je njegov društveni učinak. Zato on dobiva svog mentora za mjerenje društvenog učinka gdje najbolje uparuje ciljeve održivog razvoja UN-a sa svojim poslovnim modelom na način da jedno ne opterećuje drugo. Ono za što se mi zalažemo je da je moguće generirati profit, ali i pozitivan društveni učinak, bilo to zapošljavanje marginaliziranih skupina, očuvanje okoliša ili pozitivna primjena tehnologija – zaključila je Matuša.

Župan Željko Kolar ponovno je naglasio da je ured u županiji sjedište poslovni anđela ne samo za Hrvatsku već za cijelu Europsku uniju. I sam je naglasio da se uvidjela potreba financiranja za mlade firme za koje nije bilo financijskih instrumenata, a koji bi financirali početak njihova poslovanja.

-U svakom slučaju radi se o projektu koji će pravi benefit dati nakon formiranja fonda i natječajima koji će se raspisivati slijedeću godinu – kazao je Kolar ističući da je fond zamišljen isključivo kao potpora mladim poduzećima dok Krapinsko-zagorska županija sufinacira rad ureda.

-Ovo smatramo kao odlično ulaganje. Na ovaj način omogućit će se mladim tvrtkama ne samo sa područja Krapinsko-zagorske županije, već i iz cijele Hrvatske da dođu do sredstava – završio je župan.

Što se tiče samog projekta kroz 17 mjeseci rada rezultati su 5 nacionalno održanih turnusa poduzetničkog programa za izgradnju kapaciteta i investicijske spremnosti kroz koji je prošlo 120 startup-ova i poduzetnika početnika, 4 konferencije, 2 međunarodna povezivanja kao i brojna uspostavljena partnerstava uz kreirane podloge za uspostavu jedinstvenog financijskog mehanizma u Hrvatskoj.

Igor Škrgatić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, udruge malih i srednjih poduzetnika naglasio je kako je HUP ponosni partner u BAIF projektu.

-Rado smo se odazvali pozivu za partnerstvo, budući da smatramo da projekt adresira bitne stvari koje treba promijeniti u gospodarskom okruženju, financiranje start upa s ovakvim fondovskim kapitalom. Nadamo se da će završetak projekta biti osnivanje ovakvog jednog fonda koji će pružiti mogućnost poduzetnicima u ranoj fazi razvoja da imaju nekakvu opciju pristupa kapitalu koju dosad nisu imali na tržištu – rekao je Škrgatić.

Renata Brkić iz Feelsgood Capital Partners kazala je kako Fond upravlja sa 30 milijuna eura i kako već godinu dana radi u BAIF konzorciju. Navodeći razloge naglasila je kako je ustanovljen nedostatak financijski instrumenata za tvrtke u njihovoj ranoj fazi razvoja.

-U tu svrhu smo pokrenuli zajedno ovaj projekt sa krajnjim ciljem da do kraja ove godine uspostavimo financijski instrument koji će se zvati “Business Angels Impact Fund” – fond za koinvestiranje sa privatnim ulagačima i poslovnim anđelima u poduzeća u najranijim fazama razvoja – pojasnila je Brkić. U ovom trenutku financiranje izgleda na način da neka od 102 start-up poduzeća, koja su prošla kroz edukaciju, pronađe poslovnog anđela ili investitora te iznos koji investitor odluči uložiti može se udvostručiti preko “Bussines Angel ipmact fonda”. Dodala je kako se ovdje govori o rizičnom kapitalu odnosno ulaganju i moguće je da investitor uđe u vlasničku strukturu.

s.kalajdžija/sjever.hr 13.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.