Now Reading:
Najavljen veliki glazbeni spektakl „The Queen Symphony”- međunarodni projekt glazbenih škola iz Varaždina i Ravensburga
Full Article 4 minutes read

Najavljen veliki glazbeni spektakl „The Queen Symphony”- međunarodni projekt glazbenih škola iz Varaždina i Ravensburga

Ljubitelje glazbe u Varaždinu očekuje još jedan glazbeni spektakl, jedno od od najvećih i najznačajnijih ovogodišnjih glazbenih događanja.

Riječ je o monumentalnom djelu za zbor i orkestar britanskog skladatelja i dirigenta Tolge Kashifa koje će 18. lipnja na varaždinskom Korzu izvesti učenici glazbenih škola iz Varaždina i Ravensburga. „The Queen Symphony” je moderno simfonijsko djelo bazirano na poznatim pjesmama legendarne grupe Queen.

Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, Davor Matačić istaknuo je u ponedjeljak da je riječ o vrlo velikom, zahtjevnom projektu, kompleksnoj kompoziciji praizvedenoj 2002. godine koju su izveli profesionalni muzičari u Royal Albert Hallu.
-To samo govori o kojoj izvrsnosti u smislu glazbenog obrazovanja u Varaždinu govorimo, o prilikama i mogućnostima, a prije svega o izvrsnoj suradnji institucija – Županije, osnivača Glazbene škole, Koncertnog ureda Varaždin s Gradom Varaždinom i ta sinergija zajedničkih odnosa pri pripremanju ovakvih projekata, može jedino rezultirati ovim vrhunskim rezultatom, samo u smislu napretka i poboljšanja uvjeta i mogućnosti za naše učenike – rekao je Matačić.

Dpdao je kako ta suradnja ima međunarodni karakter, sociološku i kulturološku dimenziju te da ćemo nakon Carmine Burane ponovo u Varaždinu imati priliku čuti veliki simfonijski korpus, pa čak i s instrumentima koje u Varaždinu još ne možemo čuti toliko često, poput harfe, jedinog instrumenta koji Glazbena škola u Varaždinu ne podučava svoje učenike.

-Sveukupno je to više od 200 izvođača, tim više je ta produkcija kompleksna i moramo biti svjesni činjenice da u Varaždinu ne postoje koncertne dvorane koje omogućavaju takvu binu i tehniku da bi se ovakvo djelo izvelo. Radi se o najširem spektru instrumenata u simfonijskom obliku, a tu su još i mješoviti i dječji zbor. Meni je drago da što se tiče zborskog korpusa možemo govoriti o učenicima Glazbene škole u Varaždinu, dječjeg i srednjoškolskog uzrasta, a zahvalan sam i maestru Anđelku Igrecu i njegovom zboru Chorus Angelicus koji će upotpuniti i ohrabriti, dati zreli karakter toj zborskoj izvedbi, a sam simfonijski orkestar sačinjavaju svi mogući puhački instrumenti, naravno i gudači i tu je prisutna kombinacija učenika Glazbene škole u Varaždinu i Glazbene škole u Ravensburgu – istaknuo je Matačić.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, Raymond Rojnik naglasio je da je za varaždinsku kulturu najvažnije da postoje dionici kulture.
-Ta djeca, ti učenici su najvažniji, najmlađi, s najvećom perspektivom dionika kulture u Varaždinu, znači imaju ogroman značaj. Već 20 godina sam svjedok suradnje između Ravensburga i Varaždina. Bilo je sjajnih suradnji, a ovo je kruna suradnje trenutno i to na području kulture, gdje bi drugdje. Što se tiče Queen Symphonyja, bio sam na izvedbi u Njemačkoj. To je zaista spektakularna priča, impozantna – rekao je Rojnik.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj pozvao je Varaždince da svakako posjete ovaj koncert i daju podršku varaždinskim mladim glazbenicima.

-Mislim da je ovo jedna lijepa priča koja povezuje grad Ravensburg i grad Varaždin, povezuje naše glazbene škole. Ovo je jedna lijepa priča koja povezuje i Grad Varaždin i Varaždinsku županiju. Grad daje resurse, Korzo tri dana, Koncertni ured kao organizatore, Varaždinska županija je osnivač Glazbene škola koja daje izvođače, a tu je i Chorus Angelicus – rekao je Bosilj.

Nastupit će 230 izvođača na pozornici na središnjem gradskom trgu, bit će osigurano 800 sjedećih te još po 300 mjesta na tribinama i onih stajaćih.

-Oko 2000 naših sugrađana moći će uživati u jednom istinskom spektaklu. Da je to spektakl potvrđuje i HRT koji dolazi snimati, prepoznato je na razini Hrvatske da je ovaj koncert nešto posebno – rekao je gradonačelnik.

Bosilj je dodao i da su svi ugostitelji na Korzu upozoreni na takve izvanredne slučajeve te da su svjesni da se, kad je interes grada u pitanju, moraju zatvoriti terase.
U prijevodu, terase na Korzu ovoga će tjedna zbog postavljanja pozornice, a onda i koncerta, biti zatvorene u četvrtak, petak i subotu. Subotnji glazbeni spektakl počet će u 20.30.

a.kučić/sjever.hr
13.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.