Now Reading:
Na otvorenju XXV. Smotre učeničkih zadruga u OŠ Visoko 40 učenika i mentora iz 20 škola, na Smotri i zamjenica župana Zagorec
Full Article 3 minutes read

Na otvorenju XXV. Smotre učeničkih zadruga u OŠ Visoko 40 učenika i mentora iz 20 škola, na Smotri i zamjenica župana Zagorec

Uz Varaždinsku županiju i Podružnicu Hrvatske udruge učeničkih zadrugarstva Varaždinske županije Osnovna škola Visoko domaćin je ovogodišnje, XXV. Smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije na kojoj sudjeluje 40 učenika i mentora iz 20 škola.

Smotra je svečano otvorena u petak, a otvorenju su prisustvovali i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, a nakon programa zamjenica Zagorec otvorila je i novouređenu STEM učionicu.

Zamjenica Zagorec poručila je kako su mali zadrugari iznimno marljivi, a kroz ovakav rad u zadrugama uče odgovornosti, marljivosti, stječu radne navike i poduzetnički duh.

– Rezultati njihovog rada su vidljivi. Mogli smo se i sami uvjeriti na ovoj smotri koju su prezentirali. Učenička zadruga iznimno je bitan član lokalne zajednice. Njeguju tradiciju, kulturu i baštinu, ljubav prema riječi i prema domovini, a ono što je najbitnije, u ovo doba sve prisutnije globalizacije, čuvaju naš identitet – rekla je Zagorec zahvalivši učenicima i mentorima na njihovom trudu.

Načelnik Mateković kazao je kako mu je drago što njihova zadruga nosi ime lipa što je ujedno i zaštitni znak njihove Općine.

– Kroz zadruge potiče se kreativnost djece, njihove rukotvorine i poduzetnički duh i siguran sam da će im puno pomoći u daljnjem životu kako bi možda jednog dana pokrenuli i vlastite poslove – rekao je Mateković.

Ravnateljica Osnovne škole Visoko Nada Horvat naglasila je kako njihova zadruga ima dugu tradiciju. Naime, osnovana je 1957. godine i samim time je među prvima.

– U sklopu zadruge imamo 6, 7 različitih sekcija. Naša škola ima 12.000 kvadrata okoliša u sklopu čega se nalaze školski vrt, dva voćnjaka i školski vinograd što je specifično u cijeloj Hrvatskoj. Imamo od poljoprivrednih, do ekoloških sekcija, a polako uvodimo i digitalnu tehnologiju – kazala je Horvat.

tklopotan/sjever.hr 10.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.