Now Reading:
U svim zagorskim srednjim školama osigurane besplatne menstrualne potrepštine – Petek: Nadamo se da će ova priča pridonijeti smanjenju higijenskog siromaštva u našoj sredini
Full Article 4 minutes read

U svim zagorskim srednjim školama osigurane besplatne menstrualne potrepštine – Petek: Nadamo se da će ova priča pridonijeti smanjenju higijenskog siromaštva u našoj sredini

U zabočkoj Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u petak je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt osiguravanja kutija za higijenske potrepštine u srednjim školama Krapinsko – zagorske županije.

Inicijativa je krenula od mladih vijećnica i vijećnika u KZŽ uz potporu Savjeta mladih i predsjednika Hrvoja Novaka, a potvrdila je to i županijska vijećnica Marija Jagečić.

– Iznimno nam je drago što je Županija osjetljiva po socijalnom pitanju i što se priključila tome da se menstrualno siromaštvo na neki način pokuša smanjiti, da se socijalna nejednakost izjednači te da osiguravanjem higijenskih potrepština pomognemo mlađoj populaciji, a isto tako i njihovim roditeljima koji moraju pridonijeti zbrinjavanju mladih – objasnila je Jagečić.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknula kako je jako važno za djevojčice i djevojke, koje su u situaciji da trenutno možda nemaju dovoljno financijskih sredstava, osigurati besplatne uloške te je dodala kako je isto tako jako važna i priča oko osiguranja kutija za te higijenske potrepštine.

– Nama u Krapinsko – zagorskoj županiji je iznimno važno osluškivati potrebe i glas ljudi u našoj zajednici i jako nam je drago kad nam županijski vijećnici dođu s idejama za koje smatraju da bi ih bilo važno razmotriti i riješiti, a kad su u pitanju mlade vijećnice i vijećnici, naše je zadovoljstvo još i veće – rekla je zamjenica župana Petek naglasivši da ni jednog trena nije bila upitna realizacija te inicijative koju je podupro i županijski Savjet mladih.

– Naime, mi kad god nešto radimo, uvijek razmišljamo kako možemo s vlastitim resursima riješiti neki problem, a tako je bilo i ovoga puta. Naše kvalitetne strukovne škole su, svaka u svom segmentu, dale doprinos za ove proizvode. Mislimo da će ova priča doprinijeti smanjenju higijenskog siromaštva u našoj sredini, a ovaj je projekt doprinio i osvješćivanju potreba u našoj zajednici, a s druge strane pokazao i da se i male stvari mogu realizirati, čime činimo pomake u našoj društvenoj zajednici – kazala je Petek poručivši kako će se inicijativa proširiti i na osnovne škole.

Glede izrade kutijica za higijenske potrepštine, ravnateljica ŠUDIGO-a Božica Šarić pojasnila je kako je ideja bila da se umreže tri škole, odnosno njihovi učenici, kako bi se došlo do kvalitetnih kutija koja će u svakoj školi biti dobrodošle.

– Kutijice su izradili učenici Srednje škole Konjščina i Oroslavje, a mi smo imali zadatak napraviti određena likovna dizajnerska rješenja, što smo i učinili. Naš 4. razred dizajnera je bio vrlo aktivan po tom pitanju. Tako smo dobili niz maštovitih, bogatih ideja kako dizajnirati kutijice, a od svih je radova odabran onaj, naše maturantice Ane Ptičar, pod mentorstvom profesorice Aleksandre Mašić Tumpa – rekla je ravnateljica Šarić dodavši kako se ovom inicijativom doprinosi i općem, odnosno reproduktivnom zdravlju mladih.

U izradi kutija tako su sudjelovali strojobravari konjščinske Srednje škole pod mentorstvom profesora Igora Ciglara, a kako je istaknula ravnateljica Srednje škole Konjščina, Milojka Rataić, učenici su rado prihvatili tu aktivnost.

Uz srednjoškolce iz Konjščine u izradi kutija sudjelovali su i učenici Srednje škole Oroslavje, a od strane kojih je projekt također prihvaćen s velikim zadovoljstvom.

– Naši stolari s mentoricom Jasnom Rihter su doprinijeli svojim kreativnim uradcima i veselimo se nastavku suradnje. Nadam se da ćemo u što kraćem vremenu uspjeti izraditi potreban broj kutijica jer vrijedne ruke naših učenika su svakako tu, ali trebamo osigurati i vremenske resurse da se stigne sve odraditi – zaključila je ravnateljica SŠ Oroslavje pohvalivši na kraju samu inicijativu, Krapinsko – zagorsku županiju i ostale škole koje su dio ove akcije.

www.sjever.hr
10.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.